Sporten en afvallen

Zoals reeds te lezen viel is het perfect mogelijk om af te slanken zonder te sporten. Een langere tijd minder eten dan nodig en het lichaam zal noodzakelijkerwijs energie moeten halen uit andere bronnen:  vetreserves worden aangesproken. Het proces van afslanken kan men versnellen door te sporten. Bij sporten denken vele mensen meteen aan afzien, zweten en enorm lange, saaie sportsessies. Saai hoeft het helemaal niet te zijn. In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende mogelijkheden en we leggen uit waarom iedereen aan sport zou moeten doen.

afvallen sporten

Eerst en vooral dient men een onderscheid te maken tussen cardiovasculaire training en krachtsport. Samenvattend kan men stellen dan cardiovasculaire trainingen doelstellingen op korte termijn realiseren. Doen aan krachtsport betekent werken aan de toekomst.  In het beste  geval worden beide sporten gecombineerd. Weet ook dat niet enkel lange sportsessies belangrijk zijn. Ook de dagdagelijks lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol. Stofzuigen, wandelen richting de bakker, fietstochtje naar de winkel, trappen nemen in plaats van de roltrappen in het station, … Het valt allemaal onder de noemer beweging en telkens is er energie nodig om deze bewegingen uit te voeren.

Cardiovasculaire sporten

Bij cardiovasculaire trainingen verbruikt het lichaam meer energie dan normaal. De hartslag schiet de hoogte in, men zweet en het lichaam dient een inspanning te leveren. Fietsen, lopen en zwemmen zijn populaire voorbeelden van dergelijke sporten. Tijdens een uurtje lopen verbruikt men ongeveer 500 calorieën (uiteraard afhankelijk van tal van factoren). Cardiovasculaire trainingen dwingen resultaten af op korte termijn. 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen en 3 maal per week 20 minuten intense beweging is voldoende om volgende gezondheidsvoordelen op lichamelijk vlak te bekomen: minder kans op kanker, osteoporose, overgewicht en diabetes. Betere darmwerking, immuniteit en ademhalingscapaciteit. Minder rugklachten en betere uithouding. Mentaal gezien spreken we over een beter humeur, hoger zelfvertrouwen, een beter psychologisch evenwicht en een preventieve werking op depressies. Een betere algemene gezondheid dus.

Dit zijn slechts enkele voordelen die in rechtstreekse verbinding staan met lichamelijk beweging. Sporten is gezond voor lichaam en geest en het helpt zeker bij het afslanken. Probeer wekelijks 3 maal een uurtje aan sport te doen, specifiek met als doel afslanken. Sommige personen lopen niet graag en dan is het interessant om uit te kijken naar alternatieven. Er zijn mogelijkheden genoeg. De eerste – en tevens de moeilijkste – stap is om te beginnen met sporten. De eerste loopkilometers zijn zwaar, maar na verloop van tijd verloopt alles vlotter. Voor je het weet werd de eerste 5 kilometer bereikt en nadien werk je toe naar de 10 kilometer.

Indien buitensporten zoals lopen en fietsen niet je ding zijn, dan is het perfect mogelijk om te opteren voor een fitnesstoestel. Dankzij een loopband, hometrainer, of crosstrainer is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om een uurtje te sporten binnenshuis. We raden je aan om af te wisselen  tussen verschillende sporten. Enerzijds is dit beter voor het lichaam, daar meerdere spiergroepen worden aangesproken en anderzijds zorgt dit voor mentale uitdaging.

Krachttraining

Spiermassa kweken is iets wat personen met overgewicht zelden doen. Spiermassa is in tegenstelling tot vetweefsel een actief weefsel. Gedurende de dag verbruikt dit weefsel energie. Bodybuilders hebben een enorm hoog onderhoud, daar er sprake is van een hoog basaal metabolisme (dankzij de enorme hoeveelheid spiermassa). Ook personen die wat vet wensen te verbranden doen er goed aan om gewichten te tillen. Niet op professioneel niveau, maar gewoon recreatief. De focus dient te liggen op spierbehoud. Een ander groot voordeel van de krachttrainingen is de positieve evolutie op het zelfbeeld.

Spiermassa kan men niet omzetten in vetmassa, het zijn twee verschillende weefsels. Indien het de doelstelling is om de focus te leggen op spiergroei, dan is het noodzakelijk om meer energie op te nemen dan nodig. Het lichaam dient namelijk te groeien. Net het omgekeerde dient te gebeuren tijdens het afvallen. Daar moet het lichaam ‘krimpen’ en minder energie opnemen dan nodig is dan de boodschap. Afslanken en spiermassa kweken tegelijkertijd is dus niet mogelijk. Net daarom dient de focus te liggen op spierbehoud.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zonder voorkennis een gym binnen te stappen. Op internet is een hoop correcte informatie te vinden. Eens inlezen in verband met fitnessoefeningen en sportschema’s kan zeker geen kwaad. Ook lopen in fitnesscentra personen met kennis van zaken rond. Deze kunnen je helpen bij het behalen van je doelstellingen. In dergelijke fitnesscentra kan men trouwens krachttraining en cardiovasculaire trainingen combineren. Het aanschaffen van een lidkaart voor de gym werkt trouwens best motiverend. Ideaal om er samen met een sportmaatje calorieën te gaan verbranden.

Plaats een reactie