Diëten en gezonde voeding?

Zoals reeds aangehaald is het perfect mogelijk om af te slanken zonder aan sport te doen. Iedereen heeft dagelijks een hoeveelheid calorieën nodig om op gewicht te blijven. Eet men meer dan nodig, dan verdikt men. Het tegengestelde geldt ook: eet men minder dan nodig, dan slankt men af. Het is vrij simplistisch verwoord, maar bij het afslanken draait alles omtrent calorieën.  Overgewicht komt er geleidelijk ten gevolge van een misbalans in de opgenomen en verbrande calorieën. De eerste stap tijdens het afslanken is dus om het voedingspatroon eens onder de loep te nemen.

afvallen gezonde voeding

Diëten is niet nodig indien men wenst af te slanken. Diëten impliceert dat dit een tijdelijk iets is. Gedurende een zekere periode eet men minder dan normaal en nadien hervalt men in oude gewoontes. Uiteraard zal het gewicht dan wederom toenemen. Blijvend en gezond afslanken doet men door een nieuw voedingspatroon aan te nemen. Gedurende een zekere periode is het dan interessant om alles te noteren wat effectief wordt gegeten. Nadien is het dan hoogtijd om te kijken wat beter en gezonder kan. Enkele richtlijnen:

  • Minder suikerrijke frisdranken drinken en deze vervangen door de suikervrije varianten, water, groene thee.
  • ‘Rood vlees’ mijden en vervangen door gezondere alternatieven. Denken we maar aan gevogelte en vis.
  • Bij iedere maaltijd meerdere groenten serveren. De maag vullen met gezonde groenten in plaats van vetrijk vlees is de boodschap.
  • Ongezonde tussendoortjes vervangen door een stuk fruit.
  • De witte boterhammen met chocopasta ’s morgens vervangen door volkoren brood, zuivel en een stuk fruit.
  • ’s Morgens zeker ontbijten. Het voorziet het lichaam van de nodige energie en het is het teken voor het lichaam dat de dag begint.

In de zomer een BBQ meepikken, cocktails drinken en in de winter eens een lekkere pannenkoek binnenspelen kan geen kwaad. Dit mag echter geen regelmaat worden. Na het zondigen kan er bijvoorbeeld worden gecompenseerd met wat meer lichamelijke beweging. Op deze manier is er geen sprake van een misbalans tussen de opgenomen en de verbrande energie.

Indien na verloopt van nauwelijks een positieve evolutie is aan te merken op vlak van lichaamsgewicht, dan dienen de aanpassingen iets drastischer doorgevoerd te worden. Ook kan men extra sportsessies inlassen. Zodoende verbrandt men meer calorieën. Na deze sportsessies is het uiteraard niet de bedoeling om meer te gaan eten. Het is net de bedoeling om een caloriedeficit te bewerkstelligen.

Conclusie

Gezond en blijvend afslanken staat niet gelijk aan afzien. Een mentaliteitswijziging doorvoeren omtrent gezonde voeding en wat meer bewegen zal automatisch leiden tot een gezonder leven. Het hoeven geen ingrijpende veranderingen te zijn. Personen die een zittend beroep hebben en nauwelijks aan sport doen kunnen beginnen met het maken van kleine wandelingen (richting de winkel bijvoorbeeld). Na verloop van tijd is het dan mogelijk om wat extra cardiovasculaire trainingen door te voeren. Deze trainingen bieden enorm veel voordelen op lichamelijk vlak en het kan dus zeker geen kwaad om een paar keer per week te gaan lopen. Als kers op de taart kan men middels krachttraining extra spiermassa kweken.

Het vergt karakter en doorzettingsvermogen, maar het is heus geen onmogelijke opdracht. Na het lezen van dit artikel is er maar één mogelijkheid: een uurtje gaan sporten uiteraard!

Plaats een reactie