Afvallen: sporten of gezonder eten?

Personen die kampen met overgewicht zullen vroeg of laat informatie opzoeken over het hoe en wat omtrent afslanken. Onder meer ‘hoe 5 kilogram in 1 week afslanken’, ‘kan ik afvallen zonder te sporten?’, ‘soepdieet’ en dergelijke zijn zoektermen die jammer genoeg te vaak worden opgegeven in zoekmachines op het internet. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp afslanken. We bekijken in welke mate het noodzakelijk is om te sporten en ook gaan we na of het echt noodzakelijk is om te diëten. Het belang van correcte informatie is groot, daar er een hoop misverstanden bestaan omtrent het afslanken. Crashdiëten zijn bijvoorbeeld een ware aanslag op de algemene gezondheid. We raden je dus aan om onderstaand artikel eens door te nemen alvorens zich vol motivatie te storten op je nieuwe, gezondere leven. Het is namelijk de bedoeling om blijvend en gezond af te slanken. Een maandje diëten om vervolgens te hervallen in oude gewoonten is niet hetgeen dat zal moeten gebeuren.

afvallen sporten of gezonder eten

Alvorens we beginnen met informeren is het onze plicht om te wijzen op het belang van deskundig advies. Personen met een zeer hoge BMI, of personen die kampen met bepaalde gezondheidsklachten, doen er goed aan om eerst een arts te raadplegen alvorens te beginnen met sporten. Overgewicht kan bijvoorbeeld in bepaalde gevallen het gevolg zijn van een hormonale misbalans en het spreekt voor zich dat enkel een arts dan een correcte diagnose kan stellen.

Afvallen algemeen

In eerste instantie moet men het probleem rondom overgewicht begrijpen. Een overschot aan vetmassa kwam er doordat er gedurende een langere periode geen evenwicht was tussen de opgenomen en verbruikte energie. Het probleem is tweeledig: te veel calorieën werden opgenomen en er was sprake van te weinig lichaamsactiviteit om deze overschotten te verbruiken. De oplossingen liggen dan ook voor de hand. Simplistisch kan men stellen dat minder calorieën opnemen kan leiden tot het herstellen van het evenwicht. Ook meer lichaamsbeweging – en dus meer energie verbruiken – kan zorgen voor gewichtsverlies. Met andere woorden: de balans tussen de opgenomen en verbruikte energie was zoek en dient te worden hersteld. Een tijd extreem weinig eten in de hoop snel af te vallen is allerminst verstandig. Later komen we hier op terug.

Het lichaam heeft gedurende de dag een hoeveelheid energie nodig om zichzelf te onderhouden. Deze hoeveelheid wordt bepaald door meerdere factoren: geslacht, leeftijd, hoeveelheid spiermassa de persoon in kwestie bezit, erfelijke factoren en de activiteitsgraad zijn enkele voorbeelden. Dit noemen we het onderhoud. Gedurende het afslanken is het belangrijk om iets minder te eten dan nodig. Het lichaam dient de overige energie ergens anders te zoeken en deels worden de vetreserves dan aangesproken. Afslanken zonder te sporten is dus perfect mogelijk. Toch kan men niet ontkennen dat de voordelen van lichaamsbeweging dermate groot zijn, dat het voor eenieder interessant is om te sporten. In het volgende hoofdstuk lees je meer omtrent deze voordelen.

Op het internet is veel informatie te vinden omtrent tal van diëten. Een week aan een stuk enkel fruit eten – of alle vetten weren uit het voedingspatroon gedurende een periode zijn tegenwoordig jammer genoeg nog steeds populair. Verkeerdelijk wordt aangenomen dat een tijdje extreem weinig eten automatisch zal zorgen voor vetverlies. Het lichaam krijgt na verloop van tijd het signaal dat er geen energie voorhanden is en dat het lichaam als het ware aan het ‘uithongeren’ is. Door extreem weinig te eten zal het lichaam zuiniger gaan omspringen met energie. Stofwisseling werkt trager, vetreserves worden rapper aangevuld en spiermassa zal ook dienst doen als energiebron. Na verloop van tijd is het dieet afgelopen en eet je terug normale hoeveelheden. De vetmassa komt er vliegensvlug terug bij en na verloop van tijd is het resultaat slechter dan voordien: meer vetmassa, minder spiermassa (en dus een lager basaal metabolisme) en een slechtere mentale gezondheid zijn de resultaten van dergelijke crashdiëten. Het belang van gezonde voeding is dus groot.

In eerste instantie zorgen dergelijke hongerdiëten dus wel degelijk voor  gewicht- en vetverlies. Personen raken overmoedig en denken dat het gewichtsverlies een goed teken is. In werkelijkheid vormt dergelijk dieet een aanslag op de mentale en lichamelijk gezondheid. Neem onderstaande hoofdstukken eens door en lees hoe subtiele aanpassingen in het voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging garant staan voor een gezonder leven.

Plaats een reactie