Hoe herken je een hartaanval?

De meest voorkomende symptomen.

Hart- en vaatziekte zijn niet meer doodsoorzaak nummer 1, maar nog altijd een kwart van de mensen komt te overlijden door hart- en vaatziekten. Sinds de jaren ’70 is dat aantal gestaag gedaald, omdat er steeds minder mensen roken en er steeds meer aandacht is voor hoog cholesterol. Tevens zijn er tegenwoordig betere medicijnen en behandelingen dan jaren geleden. De overlevingskans is tevens groter naarmate je sneller wordt behandeld na een hartaanval. Het is dus belangrijk dat een hartaanval zo snel mogelijk wordt herkend om je overlevingskans te vergroten. Hieronder enkele van de meest voorkomende symptomen bij een hartaanval.

  1. Pijn in de borststreek

Het meest voorkomende symptoom bij een hartaanval is pijn of ongemak in de borststreek. Dit hoeft niet altijd hevige pijn te zijn, maar kan ook milde pijn zijn. Hierdoor denken mensen vaak niet direct aan iets ernstigs als een hartaanval. Vaak wordt er gedacht aan overbelasting omdat je iets hebt gedaan wat je normaal niet doet of aan een verkeerde beweging en dat de pijn vanzelf wel weer weg zal gaan.

  1. Ongemak in het bovenlichaam

Ook ongemakken of (lichte) pijn in het bovenlichaam – dat hoeft niet alleen in de borststreek te zijn – kunnen duiden op een hartaanval. Vreemde of ongewone symptomen vanaf je heupen naar boven toe vereisen aandacht en kunnen op meer duiden dan alleen wat ongemak. Denk hierbij een drukkend, zwaar, pijnlijk of ongemakkelijk gevoel in je borst, rug of nek, maar ook in je schouders, armen, polsen, ellebogen, tussen de schouderbladen, in je kaak, keel, oorlellen of zelfs in je tandvlees.

Dat betekent natuurlijk niet dat elke pijn direct duidt op een hartaanval. Zodra de pijn of het ongemak anders is dan anders, en vooral als hartproblemen of risicofactoren zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol veelvuldig in je familie voorkomen, besteed dan extra aandacht aan deze symptomen. Is er ineens een intense pijn, zonder dat daarvoor directe aanleiding is, als de pijn erger wordt bij inspanning of als de pijn maar blijft aanhouden is het verstandig om de arts te raadplegen.

  1. Maag- en darmproblemen

Het klinkt misschien vreemd, maar ook als je problemen hebt met je maag of darmen kan het duiden op hartproblemen. Het gaat hierbij vooral om pijn die anders aanvoelt dan de ‘gewone’ maag- en darmproblemen. In dat geval is het beter hier even wat aandacht aan te schenken. Vooral als de risicofactoren al aanwezig zijn, dus als je al een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of vaatproblemen hebt.

  1. Griepverschijnselen

In sommige gevallen uiten hartproblemen zich als griepachtige verschijnselen. Mensen due symptomen van een hele zware griep lijken te hebben blijken soms hartproblemen te hebben. Het gaat hierbij om symptomen als dagenlang aanhoudende extreme vermoeidheid en/of uitputting. Maar ook maag- en darmproblemen en een algemeen ziek gevoel kunnen duiden op een hartaanval. Zijn deze symptomen erger dan normaal, wees dan op je hoede.

  1. Kortademingheid

Een zeer belangrijk symptoom van een hartaanval is kortademigheid. Ben je, zonder reden, kortademig, pas dan goed op. Een hartaanval gaat namelijk lang niet altijd gepaard met pijn in je borststreek.

Plaats een reactie