Overstappen zorgverzekering

Om te voorkomen dat  u te veel betaalt voor de zorgverzekering is het zeker verstandig om regelmatig over te stappen van zorgverzekering.

Toch zijn de meeste mensen hier niet erg happig op, doordat veel mensen vaak het idee hebben dat dit een hoop kopzorgen met zich mee brengt. Toch hoeft dat niet zo te zijn als u op tijd begint met het zoeken van een zorgverzekering die het beste aansluit bij uw situatie.

Het vinden van een geschikte zorgverzekering

Als u van zorgverzekering wil overstappen is het verstandig om eerst eens in kaart te brengen welke aanbieders er op de markt is, waar hun aanvullende zorgverzekeringspakketten uit bestaan en welk kostenplaatje er tegenover staat.

Door het grote aanbod van aanbieders is het vaak erg lastig om op eigen houtje een zorgverzekeraar te vinden die bij u past en welke aansluit bij uw persoonlijke situatie. Om deze reden is het dan ook zeker aan te raden om gebruikt te maken van de verschillende vergelijkingssites die u kunt vinden op internet. Wel moet u uiteraard altijd goed in de gaten houden of de vergelijkingssite een bepaald belang heeft bij de uitkomst. Blijf dus altijd kritisch!

Het overstappen zorgverzekering

Als u eenmaal een aanbieder heeft gevonden die aansluit bij uw behoeftes, wordt het tijd om de overstap te maken. Hou er wel rekening mee dat u alleen kunt overstappen als u geen betalingsachterstanden heeft bij de huidige verzekeraar. Mocht u deze wel hebben, dan is het aan te raden om deze achterstanden zo snel mogelijk af te lossen, zodat u weer in staat bent om over te stappen.

De beste periode om de overstap van zorgverzekering te maken is rond december. Als u zich namelijk in december al aanmeldt bij een verzekeraar regelt deze voor u de overstap. De aanbieder zal uw huidige zorgverzekering op zeggen en u meteen overnemen de huidige verzekeraar. U hebt in dit geval dus eigenlijk geen omkijk naar het maken van de overstap, aangezien alles voor u wordt geregeld. Mocht u pas na december de knoop door hakken, dan moet u zelf contact opnemen met de verschillende verzekeringen. Dit komt omdat de verzekeraar waar u naar wilt overstappen dan geen tijd meer heeft om uw huidige verzekering op te zeggen. U heeft dan tot 1 februari de tijd om over te stappen van aanbieder. Mocht u de overstap niet binnen deze termijn halen, dan loopt u de kans om een boete te ontvangen. Dit omdat het binnen Nederland verboden is om zonder verzekering door het leven te gaan.

U hoeft niet bang te zijn dat u door alle verzekeringen wordt afgewezen, want iedere verzekering is verplicht om mensen aan te nemen als het gaat om het basispakket. Alleen met betrekking tot de aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars extra eisen stellen die duidelijk op de site terug te vinden moeten worden.

Kortom, het overstappen  zorgverzekering is vaak minder lastig dan wordt gedacht. Dit komt doordat er een hoop voor u wordt geregeld als u zich nog voor december bij een andere verzekering aanmeldt.

Plaats een reactie