Scherper toezicht op slechte verpleeghuizen

Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken. En als er geen verbeteringen zijn, moeten een andere zorginstelling het maar overnemen.

Dat beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de Tweede Kamer in het gisteravond laat begonnen debat over betere verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is.

Voldoende handen aan het bed zijn daarbij essentieel. De staatssecretaris gaat daarom met de beroepsgroep op zoek naar een verantwoorde samenstelling van het personeel. Bij het om- en bijscholen van zorgpersoneel wil hij bovendien meer inzetten op het bevorderen van deskundigheid over de verpleeghuiszorg.

Renske Leijten (SP) is daar blij mee. Zij wil meer personeel, want: ‘Hoe goed je ook bent opgeleid, als je niet voldoende collega’s hebt, kun je je werk niet doen.

Meer geld is bespreekbaar

In de al lang lopende discussie over betere zorg in verpleeghuizen is volgens de bewindsman de ouderenzorg al wel verbeterd. Hij wil nu structurele oplossingen. Als voor alle plannen voor betere verpleeghuiszorg meer geld nodig zou zijn, is dat bespreekbaar, beloofde Van Rijn.

Verpleeghuiszorg is zware zorg, vindt hij. Mensen blijven langer thuis wonen en hebben daardoor als ze in een zorginstelling komen meer zorg nodig. Om die zorg te verbeteren, wil hij net als een groot deel van de Kamer, dat vertegenwoordigers van instellingen die het volgens de inspectie goed doen hun ervaringen delen met minder goed presterende huizen.

De Kamer is verdeeld over hoe de problemen in verpleeghuizen kunnen worden opgelost. De PVV wil meer geld voor de zorg, maar meer geld is ook volgens veel andere partijen niet dé oplossing. Want ook geld kan het probleem van dementie niet oplossen, stelde de VVD vast. Bovendien verschilt de kwaliteit van de zorg in instellingen die nu evenveel veel geld krijgen sterk.

Geen tijd voor persoonlijke aandacht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde in juni dat er nogal wat mis is in verpleeghuizen. Personeel is wel gemotiveerd maar heeft te weinig tijd om iemand persoonlijke aandacht te geven. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en bij veel zorgorganisaties bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hebben.

Actuele aanleiding voor het debat is een interview waarin de vader van staatssecretaris Van Rijn zich kritisch uitliet over de zorg die zijn dementerende vrouw krijgt in een Haagse instelling.

Door: Welzijn
19-11-14 – 08:46  bron:  Ad / ANP

Plaats een reactie