Verkoudheid

Veel mensen verwarren verkoudheid en griep met elkaar. De beginnende symptomen zijn inderdaad hetzelfde, maar bij griep krijg je ook last van hoge koorts en andere vervelende symptomen die vaak wat hardnekkiger zijn. Maar wat is verkoudheid nou precies, wat moet je doen als je het hebt, wat moet je doen als je het wil voorkomen en heb je medicijnen nodig? Op al deze vragen zal in het onderstaande stuk antwoord worden gegeven.

Wat is verkoudheid?
Bij verkoudheid zijn het slijmvlies in de neus, de bijholten en de neus ontstoken. Je krijgt bij verkoudheid last van niezen, hoesten, snotteren, keelpijn, oorpijn en heesheid. Verkoudheid komt door het overbrengen van de virussen aan elkaar door mensen. Verkoudheid komt erg vaak voor en is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Medicijnen zijn daarom ook niet nodig, de klachten verdwijnen vaak vanzelf. Neusdruppels of neusspray kunnen eventueel gebruikt worden wanneer je wat minder last wil hebben van de klachten. Deze zijn gewoon te halen in de apotheek. De virussen worden overgegeven via vochtdruppels in de uitgeademde lucht. Je kunt voornamelijk besmet raken op plekken waar je wat dichter op elkaar zit. Denk hierbij aan de bus, trein, tram, metro, maar ook aan het kantoor, de school of het kinderdagverblijf. Dit zijn allemaal plekken waar verkoudheid snel wordt overgeven. Dit is ook de reden dat veel mensen een paar keer per jaar last hebben van een verkoudheid. Reden tot paniek is er meestal niet, de klachten verdwijnen vanzelf. Daarnaast kun je vaak je dagelijkse routine wel doorzetten, dit in tegenstelling tot griep.

Tips bij verkoudheid
Roken kan ervoor zorgen dat de verkoudheid langer blijft bestaan. Het is uiteraard sowieso verstandig om te stoppen met roken wanneer je rookt, maar zeker bij verkoudheid kan het helpen de klachten sneller te laten verdwijnen.   Met het stomen kunnen de klachten enigszins verminderen, maar de genezing verloopt niet sneller. Toch kan het voor veel mensen prettig aanvoelen wanneer ze stomen. Stomen kun je doen boven een kom met heet water, maar het is dan belangrijk om er geen menthol of kamille bij te doen. Dit kan de verkoudheid namelijk juist verergeren. Antibiotica helpen niet bij verkoudheid. Antibiotica helpen alleen tegen de bacteriën, niet tegen virussen. Daarnaast zou het ook wat overdreven zijn om antibiotica in te nemen wanneer je alleen last hebt van een verkoudheid. Wanneer je het benauwd krijgt, last krijgt van hoge koorts of terugkerende klachten een probleem zijn is het verstandig om wel contact op te nemen met de huisarts. Bij kleine kinderen is dit in ieder geval verstandig. Voor kleine kinderen gelden namelijk andere adviezen dan bij volwassenen. Let hier dus goed op wees extra voorzichtig. Maar al met al kan een verkoudheidje niet zo gek veel kwaad, vaak gaat het vanzelf over. Pas wanneer je verdacht wordt over de klachten die je hebt, is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts. Liever een keer onnodig naar de huisarts dan niet gaan en later spijt hebben.

Plaats een reactie