Vulva infectie

Vulva infectie

De vulva zijn de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw. Dat wil zeggen de schaamlippen, clitoris en de openingen van de urinebuis en de vagina. De verbinding tussen de baarmoeder en de buitenwereld wordt gevormd door de vagina. Vulvitis is een ontsteking van alleen de vulva en een ontsteking van alleen de vagina wordt vaginitis genoemd.

Wanneer men dit combineert spreekt men van vulvovaginitis. Dat is een ontsteking van de vulva en de vagina.

Vulvitis
Vulvitis is een ontsteking van de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw, welke samen vulva worden genoemd. De vulva omvat de schaamlippen, clitoris en de openingen van de urinebuis en de vagina. Wanneer de vulva is ontstoken wordt dat aangeduid als Vulvitis. Vulvitis kan worden veroorzaakt door verschillende infecties.

Oorzaken
Vulvitis kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Een van die factoren is allergieën. Een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen of materialen zoals zeep of toiletpapier kan een ontsteking veroorzaken. Schimmelinfecties zoals candida of ringworm kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een ontsteking aan de vulva. Daarnaast zijn er nog een heleboel bacteriële infecties zoals chlamydia, gardnerella, gonoccoccus en de trichomonas vaginalis die een ontsteking kunnen veroorzaken.

De aandoening kan ook te wijten zijn aan een te lage oestrogeenspiegel bij jonge meisjes en vrouwen die de menopauzen hebben bereikt. Het gevolg van de te lage oestrogeenspiegel zijn dunner wordende slijmvliezen. Huidziekten zoals psoriasis of eczeem kunnen ook vulvitis veroorzaken. Aandoeningen zoals schaamluis of schurft zijn ook mogelijke aanleidingen voor het ontstaan van ontstekingen aan de vulva. In principe kunnen vrouwen en meisjes van alle leeftijden een ontsteking aan de vulva krijgen.

Symptomen
Wanneer iemand een ontsteking aan de vulva heeft kan hij een aantal verschillende symptomen verwachten. Meestal heeft men een branderig gevoel of jeuk aan de vulva. Er kunnen ook kleine scheurtjes in de huid ontstaan. Soms is er een mogelijk ongebruikelijke vaginale afscheiding zoals pus of slijm. Daarnaast kan de vulva roodheid en zwellingen vertonen. In sommige gevallen werd de huid dikker van iemand die een ontsteking aan haar vulva had.

Diagnose
De diagnose vulvitis wordt gesteld aan de medische voorgeschiedenis, de klachten van de patiënt en de mogelijke ziekteverschijnselen.

Behandeling
Bij het behandelen van vulvitis wordt er vooral aandacht besteedt aan de bron van ontsteking. In veel gevallen zijn de klachten niet zo heel ernstig en gaat de ontsteking binnen een paar weken over.