Normale bloeddruk

De bloeddruk wordt bepaald door de hoeveelheid bloed die het hart moet pompen en de hoeveelheid weerstand in de bloedvaten. Hoe meer bloed het hart moet pompen en hoe smaller de slagaders, hoe hoger de druk.
Hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening waarbij de kracht van het bloed tegen de slagaderwanden te hoog is zodat het uiteindelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart-en vaatziekten. De bloeddruk is het hoogst als het hart klopt, dus tijdens het pompen van het bloed. Dit heet systolische druk. Wanneer het hart in rust is, tussen de slagen door, daalt de druk. Dit is de diastolische druk.

U kunt jaren hoge bloeddruk (hypertensie)  hebben zonder symptomen. Ongecontroleerde hoge bloeddruk verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een hartaanval en beroerte.

Wat is een normale bloeddruk?

bloeddruk

Idealiter zouden we allemaal een bloeddruk lager dan 120 over 80 moeten hebben. Dit is de ideale bloeddruk voor mensen die een goede gezondheid willen hebben. Op dit niveau hebben we een veel lager risico op hart-en vaatziekten of een beroerte. Als uw bloeddruk hoger is dan 120/80, is het beter om deze te verlagen. De meeste volwassenen hebben bloeddrukwaarden rond 120 over 80 (120/80) en 140 over 90 (140/90).

 

Probeer ten minste 30 minuten lang matig intensieve lichamelijke activiteit te doen op de meeste dagen van de week. Dit kan in periodes van 10 minuten of langer.
Fysieke activiteit is elke vorm van lichamelijke beweging die wordt uitgevoerd door onze grote spiergroepen. Matig inspannende lichamelijke activiteit, zoals stevig wandelen en fietsen, is genoeg om je gezondheid voordelen te geven.