Voetschimmel

Wat zijn schimmelvoeten?
Heb je wel eens gehoord van schimmelvoeten? Misschien heb je hier wel eens last van gehad. Het is erg vervelend als je hier mee te maken hebt. Het komt namelijk vaak voor en het is ook erg hardnekkig. De oorzaak van schimmelvoeten is bekend. De schimmel vestigt zich in vochtige huid. De besmetting kan erg snel plaatsvinden en ook op verschillende plaatsen gebeuren. Je kunt hierbij denken aan een zwembad of een sportzaal en de douches die je allemaal gebruikt. Maar ook wanneer je zweetvoeten hebt en je hebt slecht ventilerende schoenen aan dan kun je schimmelvoeten krijgen. Het kan ook zijn dat de zuurgraad van de huid verstoord wordt vanwege de zeep die je niet goed van de voeten hebt gespoeld of dat je je voeten te vaak met zeep hebt gewassen.

Hoe herken je schimmelvoeten?
Als je last hebt van schimmelvoeten dan kun je dat herkennen aan de huid van de voeten die gaat schilferen, veelal gebeurt dat tussen de tenen. De huid kan heel week aanvoelen en er kunnen blaasjes optreden en daar komt vaak helder vocht uit. Daarnaast is het mogelijk dat je onder de schilfers rode huid ziet en deze kan erg pijnlijk zijn. De nagels kunnen ook gaan verkleuren en deze kunnen dik en bros worden. Dit noemt men kalknagels. Als je dit aan je voeten herkent dan zou er sprake kunnen zijn van schimmelvoeten. Dan is het van belang dat je hiernaar gaat handelen en naar de huisarts gaat of een middel haalt zodat je de schimmelvoeten aan kunt pakken. Je moet er in ieder geval niet zonder meer mee rond blijven lopen. Er zijn mensen die denken dat de schimmelvoeten vanzelf over gaan, maar zo is het niet. Je blijft er mee doorlopen, je trekt steeds andere sokken aan, de besmettingskans blijft aanwezig. Daarom is het beter dat je het goed en grondig aan gaat pakken, zeker omdat je nu weet dat de schimmelvoeten hardnekkig zijn en de schimmel zich niet eenvoudig laat verwijderen! Maar met de juiste middelen kun je de schimmelvoeten adequaat aanpakken.

Voorkom schimmelvoeten
Het is belangrijk dat je probeert om de schimmels zo weinig mogelijk kans te geven. Dit heb je voor een deel zelf in de hand. Je moet er namelijk voor zorgen dat je in open ruimten, waar veel mensen douchen en zich bloot stellen aan water, altijd met slippers loopt. Schimmels kunnen erg snel overgaan en in openbare ruimten als zwembaden en sauna’s hebben zij zeker de kans. Voorkom dat daarom en draag hier altijd slippers zodat je hier geen voetschimmel op gaat lopen. Het is van belang dat je de aandoening in acht neemt wanneer je deze toch hebt opgelopen. Als anderen met je mee zijn gegaan, bespreek dan met hen of zij ook voetschimmel hebben opgelopen en geef hen dan ook aan hoe dat ze het kunnen behandelen. Het is belangrijk dat er snel gehandeld wordt, zodat je er vanaf komt en de voetschimmel niet verder zult overdragen aan derden.