Ooginfectie

Een oog infectie wordt ook wel een microbiële of infectueuze oogontsteking genoemd. Een ooginfectie kan worden veroorzaakt door ziekteverwekkende micro organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels.Er bestaan verschillende soorten infecties die je kunt hebben aan je oog.

Blefaritis
Dit is een oog infectie waarbij je ooglid gaat ontsteken. Het resultaat van deze ontsteking is dat de randen van je ooglid gaan schilferen.

Conjunctivis
Conjunctivis is een oogbindvlies ontsteking. Deze ontsteking kan je oplopen als gevolg van infectie met micro organismen of door allergenen zoals pollen. In dat geval kun je dan spreken van een allergische conjunctivis.

Dieper
Het is ook mogelijk dat je diepere infecties in je oog hebt. Deze zitten dan in of op de achterzijde van de oogbol. Dit zijn meestal niet zulke fijne infecties die je veel pijn op kunnen leveren. Uiteraard wordt het zicht in dat oog ook verminderd. Deze infecties kun je niet door allergische reacties oplopen, maar wel door infectie met micro organismen.


Keratitis
Dit is een ontsteking aan het hoornvlies aan de voorkant van de oogbol. Deze ontsteking kan je hele zicht wegnemen. Keratitis ontstaat door infectie met micro-organismen. Deze infectie is uitstekend met antibiotica te behandelen en op te lossen.

Oppervlakkig
Daarnaast zijn er ook verschillende oppervlakkige oog ontstekingen, die zoals de naam al doet vermoeden, aan de voorkant van de oogbal en van de oogleden zitten. Dit zijn geen fijne ontstekingen en worden opgelopen door infecties met micro-organismen.

Trachoom
Trachoom is een schimmelinfectie van het oog. Dit kan een gevolg zijn van Chlamydia. Een van de symptomen van deze oog infectie is dat er korrelvormige insluitsels ontstaan op het oog.

Verschijnselen
Bij oppervlakkige oog infecties zijn de verschijnselen meestal oog irritatie, rode ogen, brandende of stekende oog pijn, tranenvloed, jeuk, grote lichtgevoeligheid en gezwollen en / of etterende oogleden. Zoals je kunt lezen zijn dit niet de meest prettige aandoeningen en is het ook verstandig om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan wanneer je vermoedt dat je een oog infectie hebt. Bij diepere oog infecties kunnen behalve oog pijn en slecht zien ook blijvende oog beschadigingen en blindheid een gevolg zijn.

Oorzaken
Mogelijke oorzaken van oog ontstekingen zijn infecties met bacteriën, virussen (onder andere herpes simplex), schimmels (onder andere chlamydia) of parasieten. Oog infecties door herpes simplex keren over het algemeen vaak terug. Dat wordt recidiveren genoemd.

Behandeling
Oogontstekingen worden in de meeste gevallen behandeld met behulp van antibiotica.