Hiv infectie

Aids wordt veroorzaakt door het hiv virus. Het hiv virus kan het lichaam op verschillende manieren binnendringen. In de dagelijkse omgang met andere mensen is er nauwelijks of geen risico op een hiv infectie. Het virus kan zich bevinden in speeksel, bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. De meeste kans op een hiv infectie heb je wanneer je onveilige handelingen met bloed en sperma doet.

Afweersysteem
Wanneer het virus eenmaal in het lichaam is begint het virus het afweersysteem af te breken. Normaal gesproken moet het afweersysteem het lichaam verdedigen tegen schadelijke bacteriën en virussen. Zo voorkomt het afweersysteem dat het lichaam dodelijk ziek wordt. Maar wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën en virussen die normaal gesproken geen kans hadden nu de kans om een ernstige zoeken te veroorzaken. Wanneer dat gebeurt spreken we van aids.

Aids
Aids is de ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met het hiv virus. Hierdoor werkt het afweersysteem of het immuunsysteem minder goed. Mensen met aids krijgen hierdoor zelfs zeldzame aandoeningen, zoals bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties of kanker.

Infectie
Wie een hiv infectie oploopt merkt daar in het prille begin bijzonder weinig tot niets van. Wanneer er sprake is van een acute hiv infectie dan kan men soms last hebben van een kort durende griep klachten. Na enige tijd, in sommige gevallen zelfs jaren, kunnen ernstige ziekteverschijnselen optreden. In die tijd heeft hiv het afweersysteem al voor een groot deel afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het lichaam zich niet meer goed kan verdedigen tegen ziekten die mensen zonder hiv zelden of doorgaans niet krijgen. Op dat moment kun je spreken van aids.

Medicijnen
Door op tijd te beginnen met een combinatie van hiv-remmers kan iemand met het hiv virus langdurig leven met hiv, zonder daarbij ziekteverschijnselen te krijgen. Het stadium aids kan dan worden voorkomen. In het slechtste geval wordt aids dan langdurig uitgesteld. Dankzij deze virusremmende medicijnen wordt hiv in westerse landen nu beschouwd als een chronische ziekte.

Statistieken
De meeste mensen die aan hiv en / of aids lijden wonen in Afrika. Op dit moment zijn 33,3 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met het ongeneeslijke aidsvirus! Elke 17,5 seconden overlijdt er iemand aan de gevolgen van aids. Met alle mensen die geïnfecteerd raken met aids kun je elke dag een voetbalstadion vullen. Er raakt elke 12 seconden iemand geïnfecteerd. In Nederland raken elke week 2 à 3 jongeren geïnfecteerd met aids.