Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie is een ontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Met het blote oog zijn bacteriën niet te zien, het zijn namelijk hele kleine organismen. Slechts een klein deel van de duizenden verschillende soorten bacteriën kan voor problemen zorgen. Het is namelijk heel normaal dat bacteriën in en op het lichaam leven. Bacteriën komen onder andere voor op de huid, de mond, de geslachtsorganen, de slijmvliezen en in de darmen.

Ziek
Sommige bacteriën kunnen er echter voor zorgen dat iemand ziek wordt. Deze ziekmakende bacteriën zitten bijvoorbeeld in het eten. Ook kan men deze bacteriën inademen of komen ze via een wondje het lichaam binnen. Sommige soa’s zijn ook bacteriële infecties.

Problemen
Wat voor soort problemen er ontstaan is helemaal afhankelijk van het type bacterie. Bij een bacteriële infectie zijn er echter toch wat algemene klachten die kunnen voorkomen. Vaak krijgt men als gevolg van een bacteriële infecte koorts en opgezette lymfeklieren. Deze verschijnselen zijn aanwijzingen dat het afweersysteem bezig is om de ziekmakende bacteriën uit het lichaam te verwijderen. Het hoeft niet altijd om bacteriën te gaan, het kan ook om een virus gaan. Bij een huidinfectie is de huid vaak rood en/of opgezet. Pus is ook een duidelijk teken dat het gaat om een bacteriële infectie.

Weerstand
Kanker- en suikerpatiënten hebben een verminderde weerstand. Hierdoor ontstaan er sneller bacteriële infecties en de gevolgen van deze infecties kunnen ook groter zijn. Gezonde mensen hebben een sterker afweersysteem dan zieke mensen waardoor het
lichaam makkelijker de strijd wint van de bacteriën.

Medicijnen
Een veel voorgeschreven medicijnen om een bacteriële infecte te bestrijden is antibiotica. Voordat een arts antibiotica kan voorschrijven, moet hij eerst weten om wat voor soort bacteriën het precies gaat. Niet elk antibioticum werkt namelijk tegen alle bacteriën. Aan de klachten kan de arts vaak al zien om welke bacterie het gaat, maar soms moeten de bacteriën op kweek worden gezet. Ze worden dan onderzocht in een laboratorium, om zo meer duidelijkheid over de soort bacterie te verschaffen.

Infectie
Je hebt naast een bacteriële infectie nog veel meer andere soort infecties, waaronder een virale infectie. Deze infectie is een infectie door een virus. Andere infecties waarvan iedereen wel heeft gehoord zijn schimmelinfecties. Denk dan aan zwemmerseczeem en kalknagels. Je hebt ook nog een andere soort infecties, namelijk de parasitaire infecties. Bacteriële infecties kunnen de meeste schade aanrichten, maar dat is afhankelijk van de soort bacterie en het afweersysteem van de drager.