Verschijnselen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan erg nare gevolgen hebben. Daarom is het erg belangrijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken. Helaas is het moeilijker dan menigeen denkt.

Er zijn tot nu niet veel symptomen van hypertensie of een te hoge bloeddruk bekend. Om die reden is het erg moeilijk om een hoge bloeddruk te ontdekken. Alleen een meting bij de huisarts of met een zelf-thuismeet apparaat kan uitsluitsel geven.

Verschijnselen
Verrassend genoeg zijn er wel een paar verschijnselen die een indicatie van een te hoge bloeddruk zijn. Wanneer u hoofdpijn heeft bij het opstaan, voornamelijk in uw achterhoofd, is het raadzaam om een meting uit te voeren. Dit kan er namelijk op duiden dat u een enigszins verhoogde bloeddruk heeft. Ook een licht gevoel in uw hoofd kan er op duiden dat u een verhoogde bloeddruk heeft. Wanneer u een van deze twee verschijnselen regelmatig of af en toe heeft, raden wij u aan om langs een huisarts te gaan.

Hoog
Maar wanneer is een bloeddruk te hoog? U hoort vaak, te hoge bloeddruk, maar uw zelf-thuismeet apparaat zegt niet bij welke getallen uw bloeddruk te hoog is. In principe is het heel simpel. Het eerste getal op uw bloeddrukmeter geeft de bovendruk weer, het tweede getal de onderdruk. Wanneer uw apparaat een bovendruk van meer dan 140 mm Hg weergeeft heeft u een te hoge bloeddruk.

Een onderdruk van meer dan 90 mm Hg betekent ook dat u een te hoge bloeddruk heeft. Voor mensen die last hebben van diabetes of nierziekten gelden andere waardes voordat men hypertensie heeft. De bovendruk voor dit soort personen mag maximaal 130 mm Hg zijn, de onderdruk 80 mm Hg. De internationale richtlijnen verschillen hier en daar, maar allen houden ze rekening met diabetes, nierziekten en hart- en vaatziekten.

Risico
Er wordt meestal ook een risicoprofiel opgesteld. Dit profiel is afhankelijk van meerder factoren, waaronder de leeftijd, het geslacht, het rookgedrag en het alcoholgebruik.

Meet
Omdat een te hoge bloeddruk vooralsnog niet echt makkelijk is te herkennen, raden wij u aan om regelmatig of eens in de zoveel tijd een meting te verrichten. Maak een afspraak met uw huisarts en vraag of u eventuele risico vergrotende aandoeningen heeft. Wanneer u last heeft van diabetes en/of nierziekten is het al helemaal raadzaam om eens in de zoveel tijd een meting te verrichten. Dit kunt u zelf doen, met een thuis-meet apparaat, of u kunt langs de huisarts gaan.