Oorzaken verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Hypertensie is een vervelende aandoening. Op zich merkt men er niet zo veel van. Veel mensen met hypertensie geven zelfs aan dat ze niets merken van hun hoge bloeddruk. Af en toe hoofdpijn is de ergste kwaal die iemand meldde.

Toch is deze indruk van hypertensie niet helemaal. Het is erg gevaarlijk. Als gevolg van de constante hoge bloeddruk kan het hart op een gegeven moment falen. Problemen met de nieren zijn ook mogelijk en hersenbloedingen en herseninfarcten kunnen ook het gevolg van hypertensie zijn. Wees echter niet bang, er zijn voldoende medicijnen beschikbaar die al deze risico’s nagenoeg uitsluiten.

Oorzaken
De oorzaak of oorzaken van hypertensie is / zijn niet bekend. Vooralsnog is er geen keihard wetenschappelijk bewijs geleverd welke duidelijk de reden van hypertensie aanwijst. Er zijn uiteraard wel vermoedens van verschillende wetenschappers en onderzoekers, maar iedereen is erg voorzichtig met het trekken van conclusies. Wel is er van een heleboel producten en stoffen vastgesteld dat ze bloeddruk verhogend zijn.

Zout
Een van deze producten is zout. Zout bevat natrium. Natrium vernauwd de bloedvaten, waardoor het hart meer zijn best moet doen om het bloed door het lichaam te pompen. Het gevolg hiervan is een verhoogde bloeddruk. Men is erachter gekomen dat zout bloeddruk verhogend is, omdat natuurvolkeren bijna geen last hebben van hypertensie. Zij hebben een natrium-arm dieet en een kalium-rijk dieet. Kalium zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de bloeddruk lager wordt. In de Westerse wereld krijgt men volgens wetenschappers veel te veel natrium binnen in vergelijken met kalium. Precies het tegenovergestelde van de natuurvolkeren dus.

Suiker
In recente studies is ook aangetoond dat suiker een indirect bloeddruk verhogend effect heeft. Dat komt voornamelijk door de stof glucose die in suiker zit. Net zoals natrium vernauwd deze de bloedvaten, waardoor de bloeddruk stijgt.

Roken
Roken is slecht voor de longen. Dat weet iedereen intussen wel. Maar dat roken ook slecht voor je bloeddruk is weet niet iedereen. Dit komt door de stof nicotine die er, net zoals natrium en glucose, voor zorgt dat de bloedvaten nauwer worden. Hierdoor stijgt de bloeddruk.

Alcohol
In een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat in ruim 16 procent van de gevallen alcohol een grote rol speelde bij de bloeddruk. Hieruit kan men dus de conclusie trekken dat alcohol de bloeddruk beïnvloed.

Hormonen
In 1,6 procent tot wel 32 procent van de gevallen blijkt het syndroom van Comm een aanleiding te zijn voor een hogere bloeddruk.