Koolsoep dieet

Het koolsoep dieet is een dieet dat zeven dagen duurt. Het is gericht op gewicht verliezen op korte termijn. Ondanks dat het op de korte termijn is gericht staat het bekend om zijn effectiviteit, ook voor langere duur. Het is echter een zeer eentonig dieet, en vele experts vragen zich af of het wel gezond is om meerdere dagen alleen maar soep te eten. Het is dan ook door het eenzijdige eten niet zo gemakkelijk vol te houden.

De voordelen van het koolsoep dieet

Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van dit dieet:

  • Je valt er snel van af.
  • Afwijken van je normale eetpatroon waarbij je veel slechte dingen tot je neemt kan ook op de langere termijn zijn vruchten afwerpen. Sommige mensen leren door dit dieet hun slechte eetgewoonten af.
  • Alhoewel het dieet zeer eentonig is, zijn de groenten van de koolfamilie wel erg gezond.

De nadelen van het koolsoep dieet

Er zijn zeker ook een aantal belangrijke nadelen te noemen bij dit dieet:

  • Veel mensen krijgen last van winderigheid door de hoeveelheid kool die moet worden gegeten.
  • Het volhouden van dit dieet vereist erg veel disipline.
  • Je eet weinig divers en komt dus tijdelijk ook voedingsstoffen tekort, je eet bijvoorbeeld weinig fruit en eiwitten.
  • Dit dieet, alhoewel effectief, kun je maar voor korte tijd volgen vanwege de eenzijdige samenstelling van het menu. Voor de lange termijn biedt het dan ook geen oplossing voor gewichtsproblemen.
  • Vanwege de weinige calorieën die je bij dit dieet binnenkrijgt, kan je eigenlijk niet goed sporten. Dit is een groot nadeel, want afvallen door sporten is vaak gezonder en van langere duur dan afvallen door een dieet allen. Je kan wel lichte beweging aan je dieet toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van rustige wandelingen. De sportschool kun je bij dit dieet echter uit je hoofd zetten!

Tips en aanwijzingen

Om het dieet wat draaglijker te maken kun je wat variëren in de soorten groente die je verwerkt in de soep. Naast kool kun je bijvoorbeeld ook broccoli of bloemkool gebruiken. Vul daarnaast je maaltijd met soep aan met bijvoorbeeld mager vlees, kip, rijst, tomaten en andere groente en eet ook voldoende fruit om genoeg vitamines binnen te krijgen.

Alhoewel het koolsoepdieet een effectieve manier is om af te vallen, wordt het in het algemeen niet als gezond beschouwd. Voedings -en dieetexperts raden dit dieet dan ook eigenlijk bijna nooit aan.