Bloeddrukmeter kopen

Een goede bloeddrukmeter kopen kan een lastige opgave zien. Wat heeft u allemaal nodig? Welke bloeddrukmeter is het betrouwbaarst? In alle gevallen raden we aan om uw bloeddrukmeter in goed overleg met uw huisarts aan te schaffen. Waarom? Omdat uw huisarts precies weet wat u nodig heeft.

In de meeste gevallen is het niet nodig om een professionele bloeddrukmeter te kopen, simpelweg omdat deze veel meer functies bevat waar u toch niets aan heeft. Maar zoals eerder vermeld kunt u moeilijk uw situatie zelf beoordelen, uw huisarts kan u hier uitstekend uitsluitsel over geven.

Score
Om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de metingen van een bloeddrukmeter aan te geven heeft de Britisch Hypertension Society (BHS) een protocol ontwikkeld. Na het testen van de bloeddrukmeter wordt er een score gegeven. Deze score wordt uitgedrukt in 2 letters, van A tot D. A staat voor de best mogelijke score, D is het slechtst. Een mogelijke score is A / A.

De eerste letter geeft de score voor de meting van de bovendruk aan, en de tweede letter geeft de score voor de meting van de onderdruk aan. Om er zeker van te zijn dat je bloeddrukmeter een goede en betrouwbare meting uitvoert, kun je dus het beste kijken naar A / A , A / B of B / A bloeddrukmeters. Alles wat lager is dan B / B raden wij af, tenzij je huisarts nadrukkelijk heeft aangegeven dat je die bloeddrukmeter moet gebruiken.

Merk
In principe maakt het niet uit wat voor merk de bloeddrukmeter is. Het gaat er meer om dat de meting die wordt gedaan juist is.

Extra’s
Veel bloeddrukmeters bieden nog extra functies. Wellicht een interessante functie voor als je vaak je metingen moet voorleggen aan een huisarts en/of arts, is de geheugen functie. Al je metingen worden in het geheugen van de bloeddrukmeter opgeslagen, zodat je later al je metingen terug kunt zien. Een paar bloeddrukmeters bieden zelfs de functie om direct van de meter je metingen te printen. Super makkelijk! Het is vaak ook mogelijk om je bloeddrukmeter aan te sluiten op je computer, zodat je alle metingen geordend en overzichtelijk kunt bekijken. Grafieken, gemiddeldes en tips behoren vaak ook tot de mogelijkheden.

Conclusie
De juiste bloeddrukmeter koop je niet zomaar. Wij raden aan om altijd een bloeddrukmeter met een A / A BHS score aan te schaffen. Overleg daarnaast ook altijd met je huisarts!