Bloeddruk meten

Waarom uw bloeddruk meten met een bloeddrukmeter?

Het kan zijn dat uw arts of huisarts uw bloeddruk wil meten door gebruik te maken van een bloeddrukmeter. Dit doet de arts om te kijken of uw medicijnen of veranderingen in levensstijl helpen om uw bloeddruk omlaag te brengen.
U kunt zelf uw bloeddruk meten maar dan moet u wel een bloeddrukmeter hebben. Er is een breed scala van thuis bloeddrukmeters beschikbaar, maar het is belangrijk om zeker te zijn dat de bloeddrukmeter die u kiest accuraat is en de juiste keuze is voor u.
Zelf uw bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter kan zeer nuttig zijn wegens een aantal redenen:

  • Het kan een beeld geven van wat uw bloeddruk is tijdens het dagelijkse leven.
  • U kunt zien of uw bloeddruk hoger is in de kliniek dan thuis.
  • U kunt goed de werking controleren van uw medicijnen en levensstijl veranderingen.

Veel mensen vinden dat thuis hun eigen bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter een goed beeld geeft en dat ze zo meer controle krijgen over hun aandoening. Thuis bloeddruk meten kan uw arts of verpleegkundige een completer beeld geven van wat uw bloeddruk is van dag tot dag.

 

Is het gebruik van een bloeddrukmeter geschikt voor u?

Het meten van uw bloeddruk thuis met een bloeddrukmeter kan zeer nuttig zijn, maar helaas niet voor iedereen. Sommige mensen worden angstig wanneer ze beginnen met meten thuis en uiteindelijk doen ze het nemen van metingen veel te vaak.
Wanneer en hoe vaak u uw bloeddruk moet meten is afhankelijk van uw bloeddruk. Uw arts of verpleegkundige zal in staat zijn om u te adviseren. Het kan nuttig zijn om uw bloeddruk in het begin nauwlettend in de gaten te houden. Het is verstandig om dit op regelmatige tijdstippen te doen.

Voordat u besluit om thuis uw bloeddruk te meten met behulp van een bloeddrukmeter kunt u uzelf eerst afvragen: zal het gebruik van een bloeddrukmeter thuis meer ontspanning geven of meer zorgen?