Bloeddruk leeftijd

In principe is er geen bloeddruk leeftijd zoals men bijvoorbeeld wel een hartleeftijd heeft. Toch heeft de bloeddruk veel meer te maken dan u denkt met de leeftijd. De bloeddruk is in beperkte mate afhankelijk van de leeftijd.

Kinderen
Bij kinderen is de bloeddruk over het algemeen lager dan bij volwassenen of oudere mensen. Dit komt omdat het hart nog niet volgroeid is. Het hart kan daarom nog niet op zijn volle kracht het bloed door het lichaam pompen. Dit heeft als gevolg dat de bloeddruk lager is. Daarom zijn ouders nogal geschrokken als ze de bloeddruk van hun kind of kinderen opmeten.

Deze is lager dan normaal dus de meeste ouders gaan naar de dokter toe. Een lage bloeddruk bij kinderen is dus niet ernstig, maar als deze naar uw mening erg laag is kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Deze kan uitstekend bepalen of de bloeddruk van uw kind inderdaad te laag is voor zijn leeftijd.

Volwassenen
Volwassen moeten een bloeddruk van ongeveer 120 / 80 mm Hg hebben. Volwassenen hebben een te hoge bloeddruk vanaf ongeveer 140 / 90 mm Hg. De bloeddruk bij volwassenen is te laag wanneer deze lager dan 90 / 60 mm Hg is.

Ouderen
Oudere mensen hebben over het algemeen een hogere bloeddruk dan volwassenen en kinderen, omdat het hart bij deze mensen al een beetje vermoeid raakt. Voor een zestigplusser is een bloeddruk van 140 / 90 over het algemeen genomen gemiddeld.

Conclusie
Zoals u heeft kunnen lezen is de bloeddruk dus niet echt afhankelijk van de leeftijd van een specifieke persoon, maar deze heeft er wel mee te maken. Je kunt niet zeggen, een bloeddruk van een 10-jarige is 120/80 mm Hg gemiddeld en die van een volwassene 140/80 mm Hg. Dit is voor elke persoon anders. De bloeddruk is namelijk ook nog afhankelijk van een heleboel andere factoren. De bouw van de persoon, het geslacht en het eetpatroon zijn ook van invloed op de hoogte van de bloeddruk.

Meten
Schrik ook niet van een plotselinge hoge bloeddruk. Het kan zijn dat u verkeerd heeft gemeten of dat u erg gespannen bent. Meet 3 keer over een langere periode en bereken daar het gemiddelde over. Wanneer dit gemiddelde alsnog hoger dan normaal blijkt te zijn kunt u het beste een dokter bezoeken. Een te hoge bloeddruk is niet meteen gevaarlijk maar kan wel dodelijke consequenties hebben.