U kent het vast wel. Een pijnlijk schurende plek op uw voeten na een stuk gewandeld te hebben of te kleinen schoenen te hebben gedragen. Een pijnlijke blaar kan erg belemmerend zijn en vergt een goede verzorging om verergering van de blaar of infecties te voorkomen.
Wat is een blaar en hoe ontstaat een blaar?
Een blaar kan op veel manieren ontstaan maar is in de meeste gevallen het gevolg van overmatige wrijving of een te hoge druk op de huid, door bijvoorbeeld knellende schoenen. Door de wrijving ontstaat er een opeenhoping van vocht onder de opperhuid, dit is een blaar. Warmte en vocht zorgen voor een grotere kans op een blaar. Een drukblaar kan gemakkelijk behandeld worden met pleisters of Betadine.
Een ergere vorm blaar is de blaar die ontstaat door een brandwond. Echter deze blaren kunt u het beste na laten kijken bij de huisarts of het ziekenhuis. Door de pijn van de blaar is men geneigd anders te gaan lopen waardoor spierblessures op kunnen treden. In dit laatste geval is het ook belangrijk een arts te raadplegen.
Hoe verzorg ik een blaar?
Een blaar kan erg branderig aanvoelen en belemmerend tijdens het lopen. Een goede verzorging van de blaar is dan ook van groot belang. Het verzorgen van de blaar kan u het beste in de volgende drie stappen doen.
Stap 1.
Houd de blaar dicht. Het is van groot belang dat de wond niet open blijft omdat de kans op infecties aanzienlijk toeneemt. De blaar moet dus goed worden afgedekt om bacteriën en infecties van de wond te voorkomen. Het is ook beter de blaar niet open te prikken aangezien de kans op infecties toeneemt. Houd de blaar dus dicht tenzij de blaar op de plek van de wrijving plaatsvindt. Dan is het belangrijk de blaar open te prikken om verdere vochtophoping te voorkomen. Desinfecteer de huid om de blaar en de blaar zelf goed met Betadine voordat u de blaar openprikt.
Prik daarna met een goed gedesinfecteerde naald de blaar door en houd de naald evenwijdig aan de huid, dus niet rechtop in de blaar. Vervolgens is het belangrijk om met een schoon watje het vocht uit de blaar te duwen. Het is belangrijk in de gate te houden dat u met het duwen niet de huid van de blaar verwijderd, de wond geneest immers sneller als de huid er nog op blijft zitten. Heeft u een open blaar? Dan kunt u het beste de blaar eerst goed afspoelen met water. Daarna dept u de blaar goed droog met een schoon gaasje, watje of doekje.
Stap 2.
De wond is nu klaar om gedesinfecteerd te worden met Betadine. Druppel voorzichtig de Betadine op de opengeprikte blaar, dit kan voor een wat branderig gevoel.
Stap 3.
Na het openprikken en desinfecteren van de blaar is het belangrijk de huid en de blaar goed te beschermen tegen verdere beschadigingen door het lopen. Het is daarom belangrijk de huid af te schermen. Dit kunt u op diverse wijzen doen. Het makkelijkste is een pleister te plakken op de blaar om te voorkomen dat er bacteriën in de blaar kunnen dringen. Je kunt ook speciale blaarpleisters gebruiken die als een tweede huid dienen en de pijnlijke wrijving tijdens het lopen verminderen.
Vervolgbehandeling van de blaar
Als de blaar nog open is, is het heel belangrijk dat u de blaar gedurende de dag nog goed blijft verzorgen. De blaar kunt u dan het beste nog 2 a 3 keer op een dag verzorgen door Betadine op de blaar te druppelen en een nieuw gaasje of pleister erop te plakken. Ook kunt u verder wrijving van de huid voorkomen door andere schoenen te dragen of open schoenen zoals bijvoorbeeld teenslippers of sandalen.
Het voorkomen van blaren
Blaren zijn erg pijnlijk en vervelend. Het beste kunt u ze dus voorkomen door goed schoeisel en droge en schone sokken te dragen. Vocht (zweet of water) en warmt vergroten de kans op een blaar aanzienlijk. Warmte zorgt er namelijk voor dat je voeten opzwellen en schoenen gaan knellen. Vocht omdat het de huid stroever maakt. Zorg er dus altijd voor dat u droge, schone sokken in de schoenen draagt. Ook wanneer u lange afstanden gaat lopen of wanneer u gaat sporten is het belangrijk droge en schone sokken te dragen in de schoenen om de kans op een blaar te verminderen. Hieronder volgen een aantal tips om ellendige blaren voor te zijn:
- Draag droge, schone sokken
- Wrijf je voeten voordat je je schoenen in gaat in met vaseline of uierzalf, dit kan zweet voeten voorkomen
- Strooi talkpoeder op je voeten en in je schoenen, ook hiermee voorkom je zweet voeten.
- Tape je voeten in met leukoplast of een ander soort tape voordat je je schoenen ingaat. De tape dient als het ware als een tweede huid waardoor de huid minder snel kan beschadigen.
- Loop nieuwe schoenen goed in. Hiermee rekt u de schoen iets meer uit en waarmee u knelling kan voorkomen.