Oorpijn

Mensen krijgen tijdens hun leven op verschillende ogenblikken wel eens te maken met oorpijn. Verschillende aandoeningen kunnen deze pijn veroorzaken. Zo kan oorpijn het geval zijn van een onschuldige oorontsteking, maar kan ze ook één van de symptomen zijn die griep met zich meebrengt. In het laatste geval is er vaak geen sprake van een geïsoleerd symptoom. Dat is bij een oorontsteking dan weer wel het geval. Oorpijn bij griep maakt met andere woorden deel uit van een reeks symptomen kan dan ook gepaard gaan met koorts, een verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn en ga zo maar door. In het geval van een oorontsteking klaagt de patiënt in kwestie uitsluitend over pijn aan de oren die eventueel kan uitstralen naar de kaak en de tanden. Hoe dan ook, heb je last van oorpijn en wil je graag de oorzaak achterhalen? In dat geval is het beslist interessant om even de informatie in dit artikel te raadplegen.

Hoe oorpijn genezen?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven kunnen verschillende factoren aan de basis liggen van oorpijn. Zo is het mogelijk dat je gewoon last hebt van een koude, kan de oorpijn veroorzaakt worden door een ontsteking of is deze het gevolg van een algemene aandoening zoals de griep. De mogelijkheden om oorpijn te genezen zijn sterk afhankelijk van de aard van de aandoening. Gaat het om een oorontsteking dan volstaat het vaak om druppeltjes in te nemen die de ontsteking verhelpen. Wordt de oorpijn veroorzaakt door de griep dan is vaak rusten en een pijnstiller nemen een interessante oplossing. Hoe dan ook, bij twijfel over wat de oorpijn precies veroorzaakt is het beslist de moeite waard om even contact op te nemen met een arts. Hij zal je precies kunnen vertellen waar de oorzaak van de oorpijn zich bevindt en vooral wat je er precies tegen kunt ondernemen.

Oorpijn bij kinderen

Oorpijn komt over het algemeen opvallend vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Kinderen zijn veel vatbaarder voor een oorontsteking, maar de pijn kan ook door andere aandoeningen veroorzaakt worden. Vaak denken ouders bij oorpijn in combinatie met koorts direct aan de griep en hoewel dat perfect mogelijk is kan het voorkomen dat de pijn en koorts ook veroorzaakt worden door een veel ernstigere aandoening. Vooral wanneer er sprake is van hoge koorts, het kind niet drinkt en hij zich erg moe voelt kan het nooit kwaad om even een arts aan te spreken. De dokter zal dan aan de hand van enkele onderzoeken de precieze aard van de oorpijn kunnen achterhalen. Hoewel er dus geen reden is tot paniek is het beter om bij kinderen met oorpijn geen risico te nemen.

Hoe oorpijn verzachten?

Wanneer oorpijn één van de symptomen is van de griep is het vaak niet zo voor de hand liggend om deze meteen te verhelpen. Veel rusten kan helpen, maar je zult ook graag een verzachtend middeltje willen innemen. Wat je het best kunt doen is een pijnstiller nemen. Deze zal er voor zorgen dat de pijn een beetje weg trekt waardoor je op z’n minst in slaap kunt vallen. De kans is groot dat je bij het wakker worden niet meer zoveel last heeft van de oorpijn als er voor. Blijft de oorpijn toch aanhouden, dan is het (zeker na enkele dagen) aan te raden om sowieso even een dokter te raadplegen.