Koorts

Wanneer we ziek zijn hebben we vaak last van koorts. Koorts kan op zich onschuldig zijn en trekt in de meeste gevallen dan ook reeds na enkele dagen weg, ze kan er wel voor zorgen dat we ons niet helemaal in onze sas voelen. Wanneer iemand de griep heeft opgelopen kan de persoon in kwestie wel eens met behoorlijk stevige koorts worden opgezadeld. Dat is vervelend, want hierdoor kun je misschien wel helemaal niet naar school of naar het werk gaan. In dit artikel vertellen we je niet alleen graag alles over koorts als symptoom van de griep, we geven ook aan hoe je deze kunt verlichten en wat je moet doen indien deze ook na enkele dagen blijft aanhouden.

Koorts als symptoom van griep

Wanneer iemand denkt dat hij te maken heeft met griep zal een eerste reactie zijn om even de temperatuur van het lichaam te meten. Indien deze 37 graden of meer bedraagt is er sprake van koorts. Er dient hierbij wel rekening te worden gehouden met het feit dat de lichaamstemperatuur kan verschillen van persoon tot persoon. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand met een standaard hoge lichaamstemperatuur zich pas echt ziek voelt bij een temperatuur van 38 graden terwijl iemand anders zich reeds bij 37 graden ellendig kan voelen. Het ellendige gevoel dat zo kenmerkend is voor griep wordt in principe veroorzaakt door twee zaken. In eerste instantie is er de algemene vermoeidheid die baas wordt over het lichaam, maar daarnaast zorgt ook de koorts er voor dat de patiënt in kwestie geen zin heeft om nog maar iets te doen. Doorgaans valt het met de koorts bij griep gelukkig nog wel mee. In de meeste gevallen beperkt de koorts zich namelijk tot 38 à 39 graden waarbij de hoogste temperaturen worden behaald op de eerste dag van de aandoening.

Wat met extreem hoge koorts?

Zoals eerder reeds aangegeven kan koorts over een diverse intensiteit beschikken. In de meeste gevallen van griep is er gewoon sprake van lichte koorts en hoewel je je hierdoor ook gewoon erg slecht kunt voelen is dit vrij onschuldig. De kans is groot dat je je de volgende dag na een goede nachtrust alweer een flink stuk beter voelt. Helemaal anders is het wanneer er sprake is van extreem hoge koorts. Van zodra er meer dan 39 graden wordt gehaald is het belangrijk om waakzaam te zijn. Bij dergelijke temperaturen kan de koorts ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen dan de griep. Je mag nooit vergeten dat de symptomen die griep met zich meebrengt ook gelinkt kunnen worden aan andere ziektes zoals bijvoorbeeld hersenvliesontsteking. Vooral bij kinderen is het extra belangrijk om hier de nodige waakzaamheid voor aan de dag te leggen. Bij hoge koorts is het hoe dan ook steeds goed om er even een dokter bij te halen.

Wat kan ik doen tegen koorts?

Er zijn verschillende zaken die je kunt ondernemen om de temperatuur van het lichaam te doen dalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een koude douche te nemen of ook icepacks in een handdoek draaien en rond je lichaam leggen kan helpen. Omdat koorts vaak gepaard gaat met een gloeiend voorhoofd kunt je de icepack ook gewoon op het voorhoofd plaatsen. Een andere, iets comfortabelere mogelijkheid is gebruikmaken van een koortswerend middel. Een bekend voorbeeld daarvan is Dafalgan. Dit geneesmiddel vormt een combinatie van een pijnstiller en een pijnstillend middel. Op deze manier worden verschillende ongemakken te lijf gegaan en wordt ook de temperatuur van het lichaam gestabiliseerd. Dit zou er voor moeten zorgen dat je je meteen beter voelt, alleen is één van de belangrijkste kenmerken van deze geneesmiddelen moeheid. Neem het geneesmiddel dan ook bij voorkeur alleen in wanneer je thuis bent van het werk of van school. Ga je toch werken? Probeer dan het geneesmiddel vooral ’s morgens en / of ’s avonds in te nemen.

Aanhoudende koorts

Wanneer de koorts een direct gevolg is van de griep die je hebt opgelopen zou deze na enkele dagen flink verbeterd moeten zijn. In de meeste gevallen verdwijnt de koorts ook na de eerste dag gewoon als sneeuw voor de zon en zul je verder gewoon nog één of twee dagen moeten uitzieken. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat de koorts toch nog verder blijft aanhouden. In dat geval is het altijd goed om waakzaam te zijn. Bekijk grondig de evolutie van de koorts en probeer in kaart te brengen of deze inmiddels al dan niet is verbeterd. Is dat het geval, dan kun je het nog enkele dagen aankijken. Is de koorts constant even hoog gebleven of is deze erger geworden? In dat geval is het belangrijk om meteen een arts te contacteren. Het zou dan immers zomaar kunnen dat de koorts geen direct gevolg is van een onschuldige griep.