Keelpijn

Keelpijn, we hebben er allemaal al eens mee te maken gekregen. Keelpijn is één van de meest vervelende pijnen die een mens kan hebben. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat alles wat we eten en drinken via onze keel in ons lichaam terechtkomt. Dat is op zich niet meer dan logisch, maar wanneer je last hebt van ernstige keelpijn is dat niet zo vanzelfsprekend. Wanneer keelpijn bijvoorbeeld de kop opsteekt als onderdeel van een flinke griep is het voor de patiënt erg moeilijk om de nodige medicijnen in te kunnen nemen. Daarnaast wordt eten en drinken zo mogelijk nog lastiger gemaakt. Wanneer je te maken hebt met keelpijn is het in eerste instantie belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Heb je bijvoorbeeld last van een ernstige verkoudheid, is er sprake van griep of heb je last van een keelontsteking? Het zijn stuk voor stuk aandoeningen die aan de basis kunnen liggen van jouw keelpijn. Wil je hier graag meer over te weten komen? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en ontdek meteen alles over keelpijn!

Keelpijn genezen

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een ontsteking aan de basis ligt van de aandoening, maar ze kan ook een symptoom zijn van de griep die de kop opsteekt. De manier waarop keelpijn kan worden genezen is dan ook vaak afhankelijk van geval tot geval. Soms kan er een specifiek geneesmiddel gegeven worden terwijl het in andere gevallen gewoon aangeraden wordt om veel te rusten (zoals bij griep het geval is). Om de keelpijn tijdelijk te verzachten kun je er voor kiezen om gebruik te maken van een verdovende spray. Bij de drogist zijn verschillende verstuivers terug te vinden die een directe werking hebben op je keel waardoor het ongemak meteen in de kiem kan worden gesmoord. Let wel, keelpijn heeft vaak enkele dagen nodig om te genezen. Er is dan ook geen reden tot paniek wanneer deze bijvoorbeeld twee of drie dagen blijft aanhouden.

Warme dranken tegen keelpijn

Wanneer je last hebt van keelpijn kun je deze op verschillende manieren verlichten. Een echte aanrader is bijvoorbeeld het drinken van warme dranken. Warmte heeft de unieke mogelijkheid om pijn te verzachten en dat geldt beslist ook voor jouw keel. Probeer er wel voor te zorgen om dranken te drinken die de slijmproductie niet bevorderen. Chocomelk drinken is wat dat betreft dan ook minder goed dan bijvoorbeeld gewone melk. Probeer in ieder geval bij keelpijn extreem koude dranken of dranken met veel prik in te vermijden. Wil je toch graag een glaasje cola drinken omdat bijvoorbeeld naast de eigen keel ook de eigen buik pijn doet? In dat geval is het sowieso aangeraden om er de prik eerst even uit te roeren. Dat zal niet alleen de keel, maar ook de buik alleen maar ten goede komen.

Keelpijn en griep

Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven kan keelpijn perfect een symptoom zijn van de griep. In de meeste gevallen duurt het dan ook enkele dagen tot maximaal een week vooraleer de aandoening volledig uit het lichaam is verdwenen. Wanneer er sprake is van griep is de kans echter groot dat jouw dokter je verschillende geneesmiddelen heeft voorgeschreven. Het betreft dan wel geen antibiotica (deze helpt namelijk niet in het geval van griep), maar doorgaans worden er wel pijnstillers voorgeschreven. Deze medicijnen beschikken vaak over een dubbele werking waardoor ze niet alleen mogelijke pijnen (waaronder ook keelpijn) te lijf gaan, maar waardoor ze ook zorgen voor een vermindering van de koorts. Je moet er overigens rekening mee te houden dat keelpijn dan wel vaak gepaard gaat met griep, dat hoeft beslist niet altijd het geval te zijn. Keelpijn zonder koorts en een zwaar gevoel in armen en benen is dan ook veelal vooral het gevolg van een keelontsteking.