Gastroscopie

Wat is gastroscopie? Gastroscopie is een maagonderzoek. Bij dit onderzoek wordt er aandacht gegeven aan het slijmvlies, de slok darm, maag en de twaalf vingerige darm.

Waarom wordt er een gastroscopie uitgevoerd?

Er zijn aanhoudende maagklachten en men is al veelvuldig behandelt voor maagklachten zoals maagzuur, pijn in de maag, vaak misselijk en andere soortgelijke klachten. Ook wordt een gastroscopie gedaan als men maagkanker heeft. Zo krijgt men meer informatie ter beschikking.
Als iemand vaak overgeeft wordt er ook een gastroscopie gedaan om meer inzicht te krijgen waarom andere behandelingen mogelijk niet aanslaan.
Ook als men denkt dat er een infectie in de maag of darmen zitten dan zal men eerst een gastroscopie doen.

Hoe wordt een gastroscopie uitgevoerd?

Een gastroscopie wordt uitgevoerd door een slang in de maag te brengen via de slokdarm. Dit is een edoscoop speciaal aangepast om de gastroscopie uit te voeren.

Hoe wordt een gastroscopie gedaan?

De persoon die de gastroscopie behandeling krijgt mag helemaal niets eten en ook niet drinken. De maag moet helemaal leeg zijn. De patiënt krijgt dan een keelspray om de keel te verdoven. Hierdoor heeft men ook niet het gevoel dat men moet overgeven als de slang wordt ingebracht via de slokdarm. Als de patiënt op de behandeltafel heeft plaatsgenomen brengt de arts de slang naar binnen (de gastroscoop).

De arts is een MDL arts of een internist. Deze brengt de slang (gastroscoop) naar binnen en verzoekt de patiënt te slikken om de gastroscoop zo naar binnen te leiden. De arts stuurt de gastroscoop verder naar binnen en op het scherm volgt men de slang. De slang wordt doorgevoerd naar het juiste deel van de maag. Als alle informatie is verzameld wordt de slang weer teruggehaald en dat kan onaangenaam zijn voor de patiënt. Ook kan maagzuur mee naar boven komen. De gastroscopie duurt in totaal ongeveer vijf minuten.

Het beste kan men na de behandeling twee uur niets meer eten en drinken.

Een gastroscopie kan veel informatie opleveren. Informatie die helder kan maken wat het beste is voor de patiënt. Welke behandelingen dient de patiënt te ondergaan. En mogelijk ook welke medicijnen het beste genomen kunnen worden.

Beelden van een gastroscopie zijn bijzonder interessant. Het is ook informatief om te zien hoe de eigen maag en de slokdarm en darmen er van binnen uitzien. Waar gaat het voedsel naartoe en hoe wordt het verwerkt.

Doordat niet alles zich aan de oppervlakte (de huid) zichtbaar wordt wat men vaak ziet bij een allergie en er ook vaak symptomen aan de binnenkant van het lichaam zijn is een gastroscopie een uitstekende manier om dit te zien. Het is wonderbaarlijk hoe techniek en de medische wereld elkaar treffen.

Uiteraard is het zeer verstandig om u eerst goed voor te laten lichten voordat u een gastroscopie ondergaat. Het zal vaak de arts zijn die het voorstelt om dit uit te voeren en om een gastroscopie bij u uit te laten voeren.

Gastroscopie. Een uitstekend middel om meer informatie te ontvangen over hoe uw lichaam er aan de binnenkant uitziet!