Behandeling maagzweer

Een maagzweer die veroorzaakt wordt door de Helicobacter pylori wordt vaak behandeld met 2 verschillende antibiotica en een maagzuurremmer. De antibiotica zorgen ervoor dat de Helicobacter verdwijnt. De maagzuurremmer zorgt voor de genezing van de maagzweer. Als de Helicobacter pylori niet kan worden aangetoond (biopsie) worden alleen maagzuurremmers voorgeschreven. Door het maagsap (tijdelijk) minder of niet zuur te maken (neutraliseren), kan het gat in de slijmvlieslaag herstellen.

Hoe wordt de diagnose maagzweer vastgesteld?

Een mogelijke maagzweer wordt vaak onderzocht en/of vastgesteld middels een kijkonderzoek in de maag. Ook wel gastroscopie genoemd. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang, waarop een kleine videocamera een lampje zijn bevestigd. De arts brengt de endoscooop via uw mond en slokdarm in de maag. De binnenkant van de maag kan zo goed bestudeerd worden. Tijdens een gastroscopie heeft de de arts de mogelijkheid om kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Dit wordt een biopsie genoemd. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht voor nadere analyse. De aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie kan met zekerheid vastgesteld worden door middel van een biopsie.

Drukmeting van de maag en dunne darm

Synoniemen
Ambulante antroduodenale manometrie of Manometrie van de maag en dunne darm

Een drukmeting van de maag en dunne darm?
Met een drukmeting van de maag meet de dokter de druk in de maag en eerste deel van de dunne darm. Een drukmeting van de maag wordt over het algemeen gedaan om de oorzaak klachten zoals overgeven, een opgeblazen gevoel en het niet kunnen eten van vast voedsel te herleiden. Er wordt onderzocht of er een afwijking aanwezig is in de werking van de darmspieren of de darmzenuwen. De dokter meet de druk met behulp van een katheter (slangetje), waarin drukmeters zijn geplaatst.