Maagzweer

Synoniemen voor Maagzweer symptomen:

  • Ulcus pepticum (zweer in het maagdarmkanaal)
  • Ulcus duodeni (zweer in de twaalfvingerige darm)
  • Ulcus ventriculi (maagzweer)
  • Zweer in de maag of twaalfvingerige darm (duodenum)

De maag
De maag is zeg maar een primair onderdeel van het spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag en de klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap. Maagsap bevat onder meer zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur doodt de vele bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Bovendien activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke laag met spieren. De spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Wat is een maagzweer?
De naam “maagzweer” wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag als voor een zweer in de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is het eerste deel van de dunne darm, waar ons voedsel in komt als het de maag verlaat. Maagzweren komen tegenwoordig veel minder voor dan jaren geleden. Dat komt door nieuwe ontdekkingen over de oorzaak van maagzweren en daarbij de betere behandelingsmogelijkheden.

De maag is opgebouwd uit, eerder besproken, 3 lagen. Er wordt gesproken van een maagzweer als de slijmvlieslaag zo ernstig beschadigd is dat het een gat bevat. Door dat gat in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag “open en bloot”. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn.

Mogelijke oorzaak maagzweer symptomen

Tot eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was het vermoeden dat maagzweren symptomen veroorzaakt werden door te veel maagzuur of stress. Een belangrijke ontdekking van (onder andere) twee Australische onderzoekers, heeft ons geleerd dat dit niet zo is.

Bacterie
In bijna alle gevallen is een bacterie de oorzaak van het ontstaan van een maagzweer, namelijk de Helicobacter pylori. De Helicobacter pylori is één van de zeldzame bacteriën die (in) het maagzuur kan overleven. Sterker nog, de bacterie is zo sterk dat als deze eenmaal aanwezig is in de maag, hij daar (zonder behandeling) levenslang aanwezig blijft. Het is nog onduidelijk hoe iemand besmet kan raken met de Helicobacter. Het is wel bekend dat de besmetting eigenlijk alleen op kinderleeftijd plaats vindt, en dat slechte hygiënische omstandigheden een grote rol spelen.

Medicijngebruik
Maagzweren kunnen ook worden veroorzaakt door langdurig gebruik van sommige ontstekingsremmende pijnstillers en aspirine. Deze ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) worden bijvoorbeeld veel gebruikt bij reuma.

Klachten en Symptomen Maagzweer

Algemene klachten
De meest voorkomende klacht bij een maagzweer is, is pijn in de maagstreek. Andere voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en weinig eetlust. Soms kan een maagzweer leiden tot een bloeding. Dit is meestal te herkennen aan aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.

Zweer in de maag
Een zweer in de maag (wand) geeft meestal hevige pijn kort na het eten.

Zweer in de twaalfvingerige darm
Een zweer in de twaalfvingerige darm veroorzaakt met name pijn op een lege maag en ’s nachts.