Alles wat u moet weten over staar

Hoewel goed kunnen zien voor veel mensen vanzelfsprekend is, is dit helaas niet voor iedereen het geval.

Er bestaan veel verschillende oogaandoeningen die van invloed zijn op uw zichtvermogen. Eén van deze aandoeningen is staar, waar vooral veel ouderen last van hebben.
Zo heeft minstens 3% van de Nederlanders van 65 jaar last van staar. Bij de volwassenen van 85 jaar en ouder ligt dit percentage zelfs bijna op 100%. Mensen met diabetes krijgen vaak al op eerdere leeftijd last van de symptomen van staar.

Wat is staar?

Staar is kort gezegd een vertroebeling van uw ooglens. Uw oog bestaat uit verschillende onderdelen. Het deel dat het meeste opvalt is de iris, omdat dit het gekleurde deel van het oog is. In het midden van de iris bevindt zich de pupil; het zwarte stipje. Direct achter de pupil en de iris bevindt zich de lens van uw oog. Normaal gesproken is deze helder, waardoor u scherp kunt zien. Als u staar hebt is uw lens vertroebeld, waardoor u ook een vertroebeld of wazig beeld ziet. De oorzaak van deze vertroebeling zijn klonterende eiwitten.

Symptomen

Eén van de symptomen van staar is dus dat u wazig ziet; niet alleen van veraf, maar ook van dichtbij. Ook ziet u de kleuren vaak wat minder duidelijk en uitgesproken, eventueel met meer gele of bruine tinten. Daarnaast kan het zijn dat u dubbelziet wanneer u één oog sluit. Ook uw zicht in het donker wordt aangetast door staar. Het kan goed zijn dat u een soort lichtkrans ziet wanneer u in een lamp kijkt. De symptomen worden vaak na verloop van tijd erger, maar de snelheid waarmee dit gebeurt verschilt per persoon.

Oorzaken

Deze vervelende oogaandoening kan op verschillende manieren ontstaan. Ouderdom is één van de belangrijkste oorzaken: wanneer u ouder wordt, worden de lenzen van uw ogen nu eenmaal langzaam troebeler. Dit kan al beginnen rond de 55 jaar, maar de klachten komen vaak pas later. Een andere oorzaak van staar kan de ziekte diabetes zijn. Als gevolg hiervan hebt u meer suiker in uw bloed en dat versnelt de vertroebeling van de lens. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen (bij langdurig gebruik) de ontwikkeling van staar bevorderen. Hierbij kunt u denken aan bepaalde ontstekingsremmers. Ook kan staar ontstaan door een ongeluk, of ontsteking aan uw oog. Tot slot kan het aangeboren zijn.

Behandeling

Ten slotte misschien wel de belangrijkste vraag: wat kunt u eraan doen? Hoewel er geen medicijnen bestaan tegen staar, is het wel te behandelen. Dit gebeurt door middel van een oogoperatie. Hierbij wordt uw troebele lens verruild voor een kunstlens. Na de operatie hebt u wel een nieuwe bril of lenzen nodig, omdat uw ogen de sterkte van deze nieuwe lens niet kunnen reguleren. Deze operatie kan een mooie oplossing zijn als u veel klachten heeft. Zolang u minder klachten heeft en nog geen problemen ervaart door uw verminderde zicht, is een operatie niet nodig. Het is aan u om te beoordelen of en wanneer het ondergaan van een operatie opweegt tegen de ernst van uw klachten.

Plaats een reactie