Droge ogen: wat is het en hoe komt u ervan af?

Jeukende of geïrriteerde ogen kunnen heel vervelend zijn, maar hoe komt het en wat kunt u eraan doen?

Dit zijn belangrijke vragen. De gezondheid van uw ogen is immers van groot belang; u hebt maar één paar ogen en daar moet u uw hele leven mee doen. Hieronder leest u meer over droge ogen, de oorzaak en wat u eraan kunt doen.

Wat zijn droge ogen?

Als u last hebt van droge ogen, zit er niet genoeg traanvocht in uw ogen. Het kan ook zijn dat er wel genoeg traanvocht is, maar dat dit niet goed genoeg werkt. Uiteindelijk kunnen het hoornvlies (het voorste vliesje van uw oog) en het bindvlies (slijmvlies dat uw oogwit bedekt) van uw oog hierdoor zelfs beschadigen. Traanvocht heeft als functie dat het uw ogen beschermt tegen uitdroging en beschadiging. Talg is het vettige stofje dat ervoor zorgt dat het vocht op uw ogen blijft liggen, waardoor ze niet uitdrogen. Ook knipperen heeft een functie in dit proces: de oogleden verdelen dan namelijk het traanvocht over uw oog. Kortom: droge ogen kunnen ontstaan door minder traanvocht, slecht werkende talgkliertjes of te weinig knipperen.

Symptomen

Ongeveer één op de tien mensen heeft last van droge ogen. Dit zijn vooral ouderen en vrouwen. De symptomen kunnen per persoon verschillen. Voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op droge ogen zijn een branderig, vermoeid of jeukend gevoel, irritaties in uw ogen, het gevoel dat er iets in uw oog zit, rode ogen en het hebben van veel tranen. Het is van belang dat u deze symptomen opmerkt, omdat de kans op oogontstekingen groter wordt als u droge ogen heeft.

Wat te doen?

De volgende algemene adviezen zouden kunnen helpen tegen droge ogen. Om te beginnen is het beter om zo min mogelijk in uw ogen te wrijven en regelmatig te knipperen. Dit om irritatie te voorkomen en uw ogen vochtig te houden. Goed knipperen is vooral van belang als u veel achter een beeldscherm zit. Daarnaast is het belangrijk dat de lucht in huis niet te droog wordt wanneer de verwarming aanstaat. De luchtvochtigheid kunt u zelf reguleren door een bak met water aan de verwarming te hangen. Ook kunt u het beste ruimtes met rook of airconditioning vermijden. Tot slot, voor als u lenzen draagt: verruil deze eens voor een bril.

Specifieke tips

Sommige situaties vragen om meer specifieke tips. Hebt u bijvoorbeeld, naast droge ogen, ook last van ontstoken randen van uw oogleden? Dan is het van belang dat u ook de randen van uw ooglid goed schoonmaakt. Dit kunt u doen door een warm washandje op uw oogleden te leggen, waarna u uw oogleden masseert en een doekje haalt over de randen van uw oogleden. Slikt u bepaalde medicatie die kan zorgen voor droge ogen? Dan kunt u het beste een afspraak maken bij uw huisarts. Wellicht kunt u een ander soort medicijn gebruiken. Zijn uw droge ogen ten slotte ontstaan na het laseren van uw ogen? Dan kunt u het beste nog even afwachten. De klachten horen dan binnen een jaar weg te gaan.

Plaats een reactie