Alles wat u moet weten over contactlenzen

Overweegt u de overstap van een bril naar contactlenzen?

Of hebt u op het moment nog geen van beide, maar moet u een keuze maken? Dan bent u zeker niet de enige. Het maken van de overstap of de keuze kan best lastig zijn. En áls u dan de keuze voor contactlenzen heeft gemaakt, bent u er nog niet. contactlenzen Hieronder vindt u informatie over de verschillende soorten lenzen, zodat u hopelijk een weloverwogen keuze kunt maken.

Zachte lenzen

Om te beginnen kunt u kiezen voor zachte contactlenzen. Deze bevatten meer water dan de harde variant en daarom zijn ze groter en flexibeler. Door het water dat zij bevatten, zuigen de lenzen zich als het ware vast aan het oog wanneer u ze indoet. Hoewel dit misschien niet comfortabel klinkt, wordt dit wel als comfortabel ervaren. Het watergehalte kan per zachte lens verschillen. Zachte lenzen worden onderscheiden naar draagtijd. Zo kunt u kiezen voor maandlenzen, weeklenzen of daglenzen. Nadeel is echter dat zachte lenzen sneller vies worden, omdat ze worden vermengd met stoffen uit uw traanvocht. Ook vergen zachte lenzen meer onderhoud, omdat u ze continu nat moet houden. Als ze niet in uw oog zitten, moet u ze in lenzenvloeistof bewaren.

Harde lenzen

U kunt ook kiezen voor harde contactlenzen, ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Deze zijn kleiner, waardoor het hoornvlies meer zuurstof kan krijgen. Dit kan vooral een voordeel zijn als u last hebt van droge ogen. De kans dat uw hoornvlies beschadigd of geïnfecteerd raakt is het kleinste als u harde lenzen draagt. Bovendien beschermen harde lenzen uw ogen beter tegen achteruitgang. Over het algemeen zitten harde lenzen echter minder comfortabel dan zachte lenzen, omdat zij minder flexibel zijn. Daar komt bij dat de kans dat uw oog gaat irriteren omdat er een stofje onder de lens komt, groter is. Ook moet u bij harde lenzen oppassen dat u ze niet te lang draagt.

Voor- en nadelen op een rij: zachte lenzen

Vindt u het nog steeds lastig om een keuze te maken? Hier vindt u alle voor- en nadelen op een rij. Zachte lenzen hebben als voordeel dat zij comfortabel zitten en dat u kunt kiezen tussen dag-, week- en maandlenzen. Nadeel van zachte lenzen is echter dat zij snel uitdrogen, regelmatig schoongemaakt moeten worden en sneller scheuren dan harde lenzen. Ook zijn zachte lenzen duurder door het onderhoud en doordat u vaker nieuwe moet aanschaffen.

Voor- en nadelen op een rij: harde lenzen

Harde contactlenzen hebben als voordeel dat zij de ogen het beste beschermen tegen achteruitgang. Ook scheuren harde lenzen minder snel. Waar u zachte lenzen continu nat moet houden omdat zij anders scheuren of breken, is dat bij harde lenzen niet zo. Een ander voordeel van harde lenzen is dat u minder kans hebt op oogontsteking. Harde lenzen hebben echter ook nadelen. Zo hebben uw ogen doorgaans meer tijd nodig om te wennen aan harde lenzen. Ook kunnen harde lenzen minder lang gedragen worden dan zachte lenzen. Daar komt bij dat harde lenzen over het algemeen minder comfortabel zitten.

Plaats een reactie