Hoe houd ik mijn ogen gezond?

Veel ouders zullen hun kinderen weleens verleid hebben tot het eten van wortels door te zeggen dat ze hier goede ogen van krijgen. Handige truc als het werkt, maar is dit ook echt waar?

Kan voeding überhaupt wel effect hebben op de gezondheid van uw ogen? Het antwoord op deze laatste vraag luidt bevestigend. Het eten van de juiste voedingsstoffen kan infecties voorkomen en zelfs achteruitgang van de ogen afremmen of tegengaan. Hieronder leest u meer over de invloed van voedingsstoffen op de gezondheid van uw ogen.

Wortels: vitamine A

Zijn wortels nu echt goed voor de ogen, of is dat een fabeltje? In wortels zit een stofje dat betacaroteen heet. Dit zet het lichaam om in vitamine A en dat is nodig om bij weinig licht te kunnen zien. Het functioneert als brandstof voor de lichtgevoelige cellen in uw ogen. Wanneer u niet genoeg vitamine A binnenkrijgt, kan het zijn dat u last krijgt van droge ogen. Wortels zijn echter niet de enige manier waarop u uw lichaam kunt voorzien van vitamine A. Deze vitamine kan namelijk ook rechtstreeks opgenomen worden door het eten van bijvoorbeeld vlees, zuivel en vis.

Vitamine B

Niet alleen vitamine A, maar ook vitamine B speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van uw ogen. Hierbij gaat het vooral om vitamine B2. Deze vitamine verhoogt de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen zorgen er op hun beurt weer voor dat de vorming van grijze staar wordt tegengegaan. Waar zit vitamine B2 dan in? Voornamelijk in zuivel- en volkorenproducten, amandelen en groene groenten.

Vitamine C

Ook vitamine C is onmisbaar voor uw ogen. Net als vitamine B2 speelt ook vitamine C een rol bij het voorkomen van staar. Ook zorgt het voor de afweer van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn rondzwevende deeltjes in ons lichaam die ontstaan als bijproduct van bepaalde lichamelijke processen, bijvoorbeeld de stofwisseling. Deze vrije radicalen kunnen het afweersysteem helpen om ziekteverwekkers te vernietigen, maar een overvloed hiervan is juist schadelijk. Vitamine C vindt u voornamelijk in fruit zoals sinaasappels en kiwi’s. Ook paprika’s, tomaten en walnoten bevatten veel vitamine C.

Vetten

Als u wilt afvallen is het verstandig om niet te veel vetten binnen te krijgen. Het is echter niet goed helemaal geen vetten meer binnen te krijgen; zij hebben namelijk ook positieve gezondheidseffecten. Hierbij gaat het vooral om de onverzadigde vetzuren, bijvoorbeeld omega 3-vetzuren. Zo bevorderen deze de traanproductie, wat droge ogen tegengaat. Omega 3-vetzuren krijgt u binnen via plantaardige oliën en vis. Vette vis (zalm, tonijn en haring bijvoorbeeld) bevat vooral veel van deze gezonde vetzuren.

Zink

Tot slot is het mineraal zink van belang voor de gezondheid van uw ogen. Dit speelt namelijk een rol bij de opname van vitamine A. Daarnaast heeft zink een ondersteunend effect op de conditie van uw oog. Ook helpt het mineraal om scherp te kunnen blijven zien en is het van belang voor het functioneren van uw netvlies. Zink is te vinden in verschillende producten. Voorbeelden hiervan zijn rood vlees, vis, schaaldieren, noten, eieren en soja.

Plaats een reactie