Wethouder Thomas Zwiers gemeente Moerdijk: ‘Doe eens normaal…’

Wethouder Thomas Zwiers werd tijdens een bijeenkomst over de participatiewet getroffen door een bijzondere presentatie van Iris Westhoff. Zij is de oprichter van Autimotive, een organisatie die jongeren met autisme tijdens hun studie begeleid. Dat is nodig omdat iemand met autisme informatie op een andere manier verwerkt dan een persoon zonder autisme.

Ervaringsdeskundige

Iris vertelde als ervaringsdeskundige over de problemen waar autisten tegenaan lopen tijdens hun schoolkeuze, studie en carrière. Iemand met een aandoening in het autistisch spectrum heeft veel structuur nodig. Daarnaast heeft hij of zij vaak moeite om sociale regels goed te interpreteren. Voor de buitenwereld kan dat vreemd overkomen. ‘Doe eens normaal’, is een opmerking die veel autisten te horen krijgen.

Vooroordelen

Wethouder Thomas Zwiers dacht: waar ken ik haar nou van? En ineens wist hij het weer: ze had me al eens geïnterviewd voor de lokale omroep. Het was hem toen echt niet opgevallen dat ze een autistische stoornis heeft. Hoe kan het dan dat iemand met een academische achtergrond die in staat is een dergelijke presentatie te geven geen passende baan kan vinden? Volgens Iris is dat omdat iemand met autisme moet opboksen tegen allerlei vooroordelen. Zo zou een autist niet passen in de bedrijfscultuur of niet kunnen samenwerken met collega’s.

Talent

Getriggerd door het onderwerp bezocht Wethouder Thomas Zwiers de Autimatch-dag. Tijdens deze bijeenkomst wordt ‘geboden talent’ gekoppeld aan ‘gezocht talent’. Ook hier kwam ik verschillende bekenden tegen waarvan ik niet wist dat ze een stoornis in het autistisch spectrum hebben. Toch hebben ook deze mensen dezelfde ervaring als Iris. Voor autisten zijn er enorme barrières om deel te nemen aan het arbeidsproces. Terwijl autisme niets met intelligentie of inzet te maken heeft.

Autimatch-dag

Oproep

Wethouder Thomas Zwiers begon mij steeds meer te verwonderen. Hoe kan het dat wij als samenleving mensen met een beperking van tevoren al uitsluiten? Waarom zitten mensen met autisme thuis terwijl ze een waardevolle aanvulling vormen voor het bedrijfsleven? Wanneer gaan wij eens normaal doen? Wethouder Thomas Zwiers zou een oproep willen doen aan iedereen die open staat voor een veranderende samenleving met kansen voor iedereen. Maak van jouw bedrijf een prettige plek om te werken en vraag je af; wat heeft een autist mij te bieden?

Levensbrede aanpak bij autisme

Geïnteresseerd geraakt? Iris heeft mij de business-case ‘Levensbrede aanpak bij autisme’ overhandigd. Daarin staan aanbevelingen voor het bedrijfsleven om meer te participeren en tegelijkertijd geld te besparen. Check www.autimotive.nl/nieuws
Wethouder Thomas Zwiers gaat graag in gesprek met je over dit onderwerp.

Bron: Gemeente Moerdijk

Plaats een reactie