Eigen bijdrage begeleiding en dagbesteding fors omhoog in 2016

Zorginstellingen vrezen dat veel mensen de zorg gaan mijden.

Volgens belangen vereniging Ieder(in) stijgt de eigen bijdrage voor begeleiding en dagbesteding fors in 2016.
Mensen die gebruik maken van deze zorg kunnen ze tientallen tot euro’s per maand op achteruit gaan.

Voorbeeldberekening door belangenorganisatie Ieder(in)

“Een man met een inkomen net boven modaal, heeft een beroerte gehad. Zijn vrouw werkt part-time en ze hebben een hypotheek. De man gaat vier dagdelen naar een Afasiecentrum. Op het moment betaalt hij daarvoor 150 euro per vier weken. Per 1 januari 2016 betaalt hij in de gemeente Alkmaar 180 euro. In de regio Zaanstreek -Waterland, waaronder bijvoorbeeld de gemeente Purmerend valt, betaalt hij volgend jaar 720 euro, een stijging van 570 euro per vier weken.”

Tienduizenden mensen vallen dit jaar nog onder de oude zorgafspraken, maar dat overgangsrecht loopt eind dit jaar af. Op dat moment krijgen ze te maken met de regels van de gemeente waar ze wonen en dus ook met nieuwe tarieven voor eigen bijdragen.

De meeste mensen zijn hierover nog niet geïnformeerd door hun gemeente. Het CAK begint volgende week met een voorlichtingscampagne over het verlopen van het overgangsrecht en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage.

Lees ook: Willekeur gemeente bij eigen bijdrage brengt zorg in gevaar

Plaats een reactie