De 5 populairste diëten van 2015

Veel mensen willen regelmatig een paar overtollige kilo’s kwijt. Met name op het moment dat de vakantie voor de deur staat, er een belangrijke evenement (bijvoorbeeld een bruiloft) plaats gaat vinden of er een andere gebeurtenis voor de deur staat. Hieronder de populairste diëten van dit moment.

  1. Het Vastendieet

Ook op dit moment is het Vastendieet van Michael Mosley en Mimi Spencer nog steeds verreweg het populairste dieet. Mosley heeft het dieet voor een BBC documentaire zelf ook gevolgd en het resultaat was verbazingwekkend. Als man mag je bij dit dieet 2 dagen per week maximaal slechts 600 kilocalorieën eten. Als vrouw mag je slechts 500 kilocalorieën nuttigen. De rest van de week mag je wel normaal eten.

Tijdens de documentaire verdeelde Mosley op de vastendagen over 2 maaltijden: het ontbijt en de lunch. Hij gebruikte hierbij 300 kilocalorieën bij het ontbijt en 300 kilocalorieën bij een lunch bestaande uit veel groenten en mager eiwit. De gehele dag door dronk hij veel water, koffie en thee. Op die manier zou je aan het hongergevoel gewend raken. Bij Mosley had dat een verbazingwekkend resultaat: 19 pond lichter in slechts 2 maanden tijd. Een bijkomend voordeel was dat het dieet ook op zijn cholesterol- en bloedsuikerspiegel en enkele andere factoren een zeer positieve werking had.

Onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat je met dit dieet niet alleen vele kilo’s af kunt vallen, maar hierdoor ook nog eens het risico op ziektes als hart- en vaatziekten en diabetes daalt. Mosley benadrukte echter nog wel dat er volgens hem meer onderzoek, en dan met name onderzoek op de lange termijn, nodig zou zijn om het effect van dit dieet beter te evalueren.

  1. Cambridge dieet

Ook het welbekende Cambridge dieet blijft onverminderd populair. Met het dieet zou je 6 tot 10 kilo in slechts een maand tijd af kunnen vallen, en dat klinkt toch als muziek in de oren van iedereen die graag snel zijn of haar overtollige kilo’s kwijt wil? Toch is het Cambridge dieet niet direct een aanrader. Je valt er wel snel van af, dat is waar, maar het nadeel is dat je slechts 500 kilocalorieën in de vorm van soepen, shakes en repen per dag mag eten. En dat is op de lange termijn niet vol te houden en bovendien niet gezond. Het is absoluut een ideaal dieet als je in korte tijd enkele kilo’s  wilt afvallen, maar op de lange termijn is het een enorme opgave en bovendien ongezond.

  1. Eet De Helft Dieet

Het Eet De Helft Dieet ofwel MLM-dieet (Mangez La Moitié) is eigenlijk even simpel als de naam doet vermoeden. Het is bedacht (of eigenlijk ontdekt) door de Franse chefkok Gérard La Moitié toen hij het in een drukke zomer in zijn restaurant zo druk had dat hij nauwelijks tijd had om zelf te eten. In die periode viel hij ‘zomaar’ 28 pond af. Al jaren probeerde hij af te vallen en dat lukt niet, terwijl het in die drukke periode eigenlijk als vanzelf ging. Het idee van zijn dieet was geboren en het is net zo simpel als de naam doet vermoeden: eet precies de helft van wat je normaal eet. Eet je patat, biefstuk, moorkoppen of wat dan ook, neem dan precies de helft van wat je anders daarvan eet. Datzelfde geldt ook voor het alcoholgebruik.

  1. Het 17-Dagendieet

Lekker eten, wijntje erbij, en toch 6 kilo afvallen in 17 dagen? Kan dat? Ja. Met het 17-Dagendieet van dr. Mike Moreno is dat mogelijk. Het dieet is daarom ook een zo populair. Het is gebaseerd op koolhydraatarme voeding, net als bijvoorbeeld het Dukan-dieet of  het dieet van dr. Frank. Met 17-Dagendieet zijn echter, in tegenstelling tot andere koolhydraatarme diëten, op bepaalde momenten toch koolhydraten toegestaan, zij het in beperkte mate. Het nadeel van dit dieet is echter dat er weinig vezels en weinig vitaminen en mineralen, zoals ijzer, zink, vitamine A en vitamine B, in zitten. Als je dit dieet voor langere tijd volgt zijn voedingssupplementen dan ook aan te raden.

  1. Het Oerdieet

Het Oerdieet ofwel Paleodieet is een dieet waar bij je eet zoals je verre voorouders dat vroeger deden. Dat betekent dat je veel groente, fruit, mager vlees, vis, eieren, zeewier en noten eet. Voedsel zoals brood, aardappelen, pasta, melk, kaas en suiker zijn niet toegestaan, want dat hadden ze vroeger ook nog niet. Ondanks dit ‘gemis’ bevat het Oerdieet voldoende voedingsstoffen. Veel vitamines, veel mineralen en veel vezels. De boosdoeners van het overgewicht waarvan onze normale dagelijkse voeding bol van staat, denk maar eens aan zout en suiker, krijg je met deze oervoeding nauwelijks binnen. Dat zelfde geldt voor de slechte vetten. Weinig verzadigde vetten en transvetten en juist veel gezonde omega-3-vetzuren.

Nawoord

Met de meeste van deze diëten is veel kilo’s afvallen in korte tijd geen enkel probleem. Bedenk echter goed dat al deze diëten op lange termijn vaak heel lastig vol te houden zijn. Hierdoor is de kans groot dat je na enige tijd weer terugvalt in je oude patroon en weer net zoveel eet (en dus ook weer net zoveel weegt) als voor dat je op dieet ging. Snel een paar kilo kwijt voor de zomervakantie of voor je bruiloft kan natuurlijk prima. Pas echter op voor het jojo-effect. Om dat te voorkomen zul je toch je leefstijl moeten aanpassen.

Plaats een reactie