Voordelen van stress

Als er een aandoening is die almaar vaker voorkomt, dan is het stress wel. Ongeacht de job die je uitoefent, op een bepaald moment in je carrière krijg je te maken met stress. In dat opzicht is het erg belangrijk dat je weet wat stress precies is en hoe je gepast omgaat met alle symptomen die bij een verhoogde last op je schouders horen. Daarnaast is het ook handig om te weten dat –ondanks alle negatieve berichtgeving- stress ook een aantal niet te onderschatten voordelen met zich meebrengt. Een aanhoudende blootstelling aan stress moet aangepakt worden, maar korte periodes waarbij je op regelmatige basis met een gezonde dosis stress wordt geconfronteerd, kunnen wonderen doen.

Hoe kan stress voordelig zijn?

Beseffen hoe stress voordelig kan zijn, betekent meteen ook op de hoogte zijn van wat stress nu precies is. Algemeen gesproken kan je stellen dat stress niets anders is dan een natuurlijk overlevingsmechanisme. Stressvolle situaties zorgen ervoor dat je lichaam aandachtig en precies kan reageren op gevaar of onbekende situaties; dat gegeven betekent ook dat je voordeel kan halen uit stress.

  • Geconfronteerd worden met stress houdt in dat je –een bepaalde periode- extra geconcentreerd bent. Dat is meteen ook de reden waarom heel wat kantoorlui gerichter aan de slag gaan wanneer het werk zich opstapelt. Heel wat werk moeten verzetten in een beperkte tijdsspanne brengt heel wat werkdruk met zich mee. Die werkdruk kan zich vertalen in een van de positieve aspecten van stress.
  • Aangezien stress een natuurlijke reactie is die het lichaam voorbereidt op gevaarlijke of afwijkende situaties, gaat het immuunsysteem ook een handje toesteken. Met andere worden; korte stressperiodes kunnen je beschermen tegen bacteriële infecties of zelfs hartkwalen.
  • Een bijzonder interessant voordeel van stress bestaat er in dat sommige mannen getroffen worden door een hoger libido. Wetenschappers zijn nog op zoek naar de precieze verklaring van dat gegeven, maar de verschillende stresshormonen die het lichaam aanmaakt zouden weleens aan de oorzaak kunnen liggen. Anderen geven dan weer aan dat een verhoogd libido in direct verband staat met het gegeven dat het lichaam stress linkt aan overleven. Evolutionair gezien staat overleven natuurlijk gelijk aan voortplanten.

Negatief wordt positief!

Voordeel halen uit stress is weten hoe met stress om te gaan. Merk je dat je gebukt gaat onder een zwaar takenpakket en lijk je even de moed te verliezen? Laat je lichaam het werk doen en besef dat stressvolle dagen helemaal niet negatief moeten zijn.

  • De stress die je nu voelt, kan je wapenen tegen nieuwe en onbekende toekomstige situaties. In die zin is het erg nuttig om op regelmatige basis met stress te maken te krijgen. De angst die je vandaag voelt, wapent je voor wat er morgen komt. Stressvolle momenten ombuigen tot iets positiefs blijkt hoe langer hoe meer een mentale aangelegenheid. Het is niet vreemd wanneer je als werknemer even moet uitblazen wanneer alles je wat te veel wordt; vergeet echter niet dat je makkelijk stressmanagement kan toepassen om voordeel te halen uit een negatieve situatie.

Plaats een reactie