Mijn baby ligt in de couveuse

Het kan gebeuren dat jouw pasgeboren kindje in de couveuse moet liggen. Dit is voor alle ouders een heftige gebeurtenis, zeker als je vooraf niet weet dat je pasgeboren baby naar de couveuse moet. De reden dat baby’s worden opgenomen op de couveuseafdeling, zijn zeer divers.

Help, mijn baby ligt in de couveuse
Wanneer je kindje op de couveuseafdeling wordt opgenomen, is dit een heftige gebeurtenis. Soms weet je al voor je bevalling dat jouw baby opgenomen zal worden op de couveuseafdeling, in andere gevallen wordt dit door de verloskundige of gynaecoloog bepaald op het moment dat de baby geboren is.

Kersverse ouders worden heen en weer geslingerd tussen verschillende emoties zoals blijdschap, angst en onzekerheid. Je bent blij met de geboorte van jullie kindje. Maar ook angst is een reële emotie wanneer je kindje is opgenomen op de couveuseafdeling: gaat alles goed met mijn kindje, hoe ziet de toekomst eruit? Zal hij of zij helemaal gezond zijn? Ook onzekerheid is aan de orde van de dag. Zal alles goed gaan, wanneer mag mijn baby van de afdeling af en eventueel mee naar huis?

Wanneer gaat een baby naar de couveuse?
Een baby’tje gaat naar de couveuse als het geboren is vóór de 37e zwangerschapsweek. Wanneer een baby voor deze 37e week geboren wordt, spreek je van een prematuur kindje. Een kindje die voor 32 zwangerschapsweken geboren wordt, is extreem prematuur. Kinderen met een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap, zijn dysmatuur. Ook een ziekte, afwijking of handicap kan reden zijn voor opname op de couveuseafdeling.

Waarom gaat mijn baby naar de couveuse?
Premature en dysmature baby’s zijn nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. De couveuse (een afgesloten ‘bak’ waarin het klimaat en de temperatuur geregeld worden) zorgt voor een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Ook is de luchtvochtigheidsgraad in de couveuse hoog, zodat jouw baby niet kan uitdrogen.
Naast een goede temperatuur en hoge luchtvochtigheid, zorgt de couveuse ervoor dat er geen ziektekiemen bij jouw pasgeboren baby kunnen komen, dat er verse lucht circuleert en er kan ook extra zuurstof op worden aangesloten, wat jouw kindje helpt om beter te ademen.

Al met al is de couveuse hét perfecte klimaat waar jouw kindje zich in alle rust verder kan ontwikkelen tot een gezonde baby.

Wat zie je op de couveuseafdeling?
Als je op de couveuseafdeling komt, kom je letterlijk in een andere wereld terecht. Overal zie je apparatuur staan, monitoren die staan te zoemen, piepende geluiden en op de hele afdeling is medisch personeel te zien. De meeste baby’s die op de couveuseafdeling liggen, zijn verbonden aan allerlei slangen en apparaten, omdat ze extra zorg nodig hebben naast de beschermende omgeving van de couveuse zelf.
Wanneer je couveusebaby extreem prematuur is (geboren voor de 32e zwangerschapsweek), of wanneer er complicaties opgetreden zijn, komt je kindje terecht op de NICU. Dit is de intensive careafdeling voor pasgeboren kindjes. Er zijn door heel Nederland 10 ziekenhuizen die een NICU hebben.

Als je vragen hebt, moet je ze stellen
Er komt veel op je af als je kindje in de couveuse ligt. Er spoken allerlei vragen door je hoofd waar je graag antwoord op wilt hebben. Schaam je niet, en vraag gewoon wat je weten wilt. Al het medische personeel op de couveuseafdeling is getraind om al jouw vragen op een begrijpelijke manier uit te leggen. Mochten zij toch het antwoord niet weten, gaan ze gelijk op zoek naar een persoon die jou het antwoord wel kan geven.
Zo vertelt het personeel over jouw kindje, wat er met hem of haar gebeurd en welke onderzoeken er op de planning staan, hoe de onderzoeken verlopen en wat het doel is van zo’n onderzoek. Maar ook over medicijnen en behandelingen kunnen zij je heel veel vertellen.

Zelfs als je dingen al een keer gevraagd hebt, is het helemaal niet erg als je nog een keer het antwoord hierop wilt weten. Als kersverse ouder van een baby op de couveuseafdeling heb je heel veel dingen aan je hoofd, waardoor het heel logisch is als je dingen vergeten bent.

Kan ik wel een goede band opbouwen met mijn baby op de couveuseafdeling
Ondanks dat je kindje in de couveuse ligt, kan je toch een goede band met je kindje opbouwen. Je mag hem of haar aanraken, naar hem/haar kijken, tegen hem praten en je baby geruststellen. Alleen al doordat jij aanwezig bent, hij jouw stem kan horen en je lichaamsgeur kan ruiken, help je je kindje in het genezingsproces. Wanneer de situatie van jouw baby’tje het toestaat, mag je ook gaan kangoeroeën met je baby. De verpleegkundige legt je (blote) baby dan op jouw (blote) borst, lekker warm onder een dekentje. Dit wordt zo vaak mogelijk gedaan, omdat huid-op-huidcontact de ontwikkeling van je kind versnelt en de binding tussen moeder-kind of vader-kind enorm bevordert.

Plaats een reactie