Help er zit een wespennest in mijn huis of tuin!

Als je een wespennest in je huis hebt of in de tuin, dan is het belangrijk dat je hier wat aan gaat doen. Je kunt er in de zomer anders erg veel last van krijgen. Gelukkig is dit te verhelpen. Ben je benieuwd naar de tips? Lees dan snel door, want in dit artikel geven we je tips hoe je een wespennest in je huis.

Help, een wespennest!
Het is niet prettig als je in de zomer lekker buiten zit en er komt een zwerm wespen naar je toe, naar het ijs of naar het drinken of naar de baby in de hangmat. De kans is groot dat als er veel wespen zitten dat er een nest in de buurt aanwezig is. Let hier goed op en zorg dat je gaat bekijken waar ze vandaan komen. Je kunt hiervoor ook meteen hulp inschakelen. Er zijn mensen genoeg die hier veel ervaring mee hebben en het wespennest op kunnen sporen en kunnen bestrijden. Vaak zie je zelf het wespennest (een prachtig bouwwerk) al zitten, maar dat ligt ook een beetje aan de plaats waar een wespennest zich bevindt. Soms zie je ze onder het dak hangen, maar het kan ook zijn dat het nest zich op de zolder bevindt en dat je eerst even goed moet kijken waar precies. Als je merkt dat er veel dode wespen liggen op de zolder of je hoort veel gezoem, laat dat iemand komen want de kans is groot dat er hier een wespennest zit. of tuin kunt aanpakken.

Wespennest opsporen

Je hebt het misschien van anderen wel eens gehoord, ze hebben een wespennest, maar hoe los je dit op? Het belangrijkste is dat wanneer je veel wespen ziet, dat je het wespennest op gaat sporen. In de zomer zie je veel wespen. Ze gaan in de maanden juli en augustus op zoek naar voedsel. In de zomer kunnen wespen voor veel overlast zorgen. Ze kunnen erg agressief zijn en kunnen meerdere keren steken. Veel mensen zijn in de zomer vaak buiten en picknicken dan ook gezellig buiten op het gras of aan tafel. De rust tijdens het eten en drinken wordt snel verstoord als er wespen aan en af vliegen die op de zoete ranja enz. afkomen. Wespen zijn er dol op.

Wespennest (laten) verwijderen

Het is belangrijk dat je een wespennest snel gaat verwijderen of laat verwijderen. Je kunt professionele wespenbestrijding inschakelen of een imker laten komen die voor jou het nest kan verwijderen. Meestal wordt er giftig poeder in de uitvliegopeningen gestrooid of gespoten. Dit wordt dan mee naar binnen genomen en dit eten de larven op. Binnen een paar uur zullen de wespen en de koningin dood gaan. Het nest zal hierdoor uitsterven. Het wespennest kan na een paar weken worden verwijderd als ook de laatste poppen uit zijn gekomen en de larven dood zijn. Het kan zijn dat je denkt dat je zelf een nest kunt verwijderen, maar het is vaak beter als je het laat doen. De professionals beschikken over de juiste materialen en weten hoe zij het aan moeten pakken. Als je zelf te dicht bij het nest in de buurt komt heb je geen idee hoe de wespen reageren. Als ze ineens uitvliegen en ze voelen zich bedreigd dan kunnen ze je steken. Een imker heeft een veilig pak aan zodat hij niet gestoken kan worden. Dus als je van een wespennest af wilt komen is het beter iemand te laten komen die het meteen professioneel aan kan pakken. Je wilt er namelijk niet voor “even” vanaf zijn.

Weetjes over wespennesten

  • Wespennesten bevinden zich vaak in schuren en stallen, onder dakranden en dakpannen, op vlieringen en zolders en bij spouwen en ventilatiekanalen.
  • Als een wespennest volgroeid is, dan kunnen hier tot wel 10.000 wespen leven. Het nest bestaat uit een koningin, vrouwtjeswespen (de werksters) en mannetjeswespen (een aantal) en ook vruchtbare vrouwtjes (dit zijn de toekomstige koninginnen).
  • De vrouwelijke werksters onder de wespen zijn de enige die kunnen steken.
  • Wespenkoninginnen worden halverwege april wakker uit de winterslaap en ze bouwen dan een nieuw nest.
  • Eind mei komt de eerste lading eitjes uit (met werksters).
  • Wespen zijn niet alleen lastig maar ook nuttig, ze eten muggen en andere insecten en ze bestuiven de planten.

Plaats een reactie