Eetproblemen bij baby’s

In de eerste maanden van het leven van je baby staat alles in het teken van eten. Als je jouw kindje voeding geeft zodra hij honger heeft, zal je kindje zich veilig en geborgen voelen. Toch kunnen baby’s problemen hebben met voeding in het eerste jaar van hun leven. Dit heeft vaak niet te maken met het niet willen eten, maar vooral omdat je baby veel moet wennen aan nieuwe smaken en texturen.

Je baby moet vooral wennen aan het gevoel van een volle maag, hij krijgt nieuwe smaken te eten, hij leert van een lepel te eten, uit een beker te drinken enzovoort. Het probleem ligt dus zeker niet bij iets niet lusten, maar doordat alles nieuw is. Baby’s groeien hard en hebben daardoor vaak honger. En als je kindje echt honger heeft, eet hij alles! Leer eetproblemen bij baby’s te herkennen.

Mijn baby is een kieskeurige eter
Serieuze eetproblemen ontstaan pas na de eerste verjaardag van je kindje. Je kindje groeit in verhouding minder, krijgt hierdoor ook minder honger en heeft dus de mogelijkheid om kieskeuriger te worden met wat hij eet. Je kindje ontdekt rond zijn eerste verjaardag ook dat hij bepaalde dingen helemaal niet lekker vindt. En wat je kindje dan doet? Hij spuugt het uit!

Naast het feit dat je kindje iets niet lekker vindt, kan er ook echt iets aan de hand zijn. Doorkomende tanden en kiezen kunnen voor een gevoelige en/of pijnlijke mond zorgen, waardoor eten pijn doet. Jij zou ook niet of veel minder eten wanneer je erge kiespijn had. Dus dat is nog niet eens zo heel erg. Ook kan het voorkomen dat je kindje zich niet zo lekker voelt en daardoor niet of minder eet.

Wanneer je kindje niet wilt eten, is het dus belangrijk om na te gaan waarom je kindje niet zou willen eten. Heeft hij last van zijn mondje? Is hij ziek? Sluit eerst lichamelijke oorzaken uit, zoals pijn, grieperig, vermoeidheid enzovoort. Pas als je alle lichamelijke dingen hebt uitgesloten, kan je ervan uit gaan dat je kindje iets gewoon echt niet lekker vindt.

Wanneer je erachter komt dat je kindje iets niet lekker  vindt, kan je het een paar dagen later nog een keer aanbieden. Soms is het gewoon een kwestie van wennen aan de nieuwe smaak en/of textuur van de voeding, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het in de ogen van jouw kindje écht vies is.

Mijn baby eet slecht
Als je kindje echt slecht eet, is het begrijpelijk dat je hier bezorgd over bent. Wanneer je kindje er gezond uit ziet en gewoon lekker speelt, hoef je je niet druk te maken. Vaak gaat het slechte eten vanzelf weer over en voor je het weet, eet je kleintje de oren van je hoofd! Is je kindje echter lusteloos en speelt hij niet of zeer weinig? Ga dan even naar de huisarts, misschien is er een lichamelijke oorzaak die jij over het hoofd hebt gezien.

Besteed weinig aandacht aan slecht eten
De beste (en snelste) manier om slecht eten af te leren is door het te negeren. Toegegeven, dat is niet altijd makkelijk, maar wel effectief. Als jouw baby honger heeft, gaat hij heus wel eten. Als hij een paar dagen wat minder eet, is dat niet erg. Zorg er wel altijd voor dat je kindje voldoende drinkt.

Plaats een reactie