Aambeien na de bevalling

Na je bevalling kan je veel last hebben van aambeien. Aambeien zijn op zich niet erg, maar ze kunnen veel hinder en last veroorzaken, omdat ze bij het naar de wc gaan ‘in de weg zitten’. Maar wat zijn aambeien nu precies, hoe kan het dat de bevalling ervoor zorgt dat je aambeien krijgt? Maar nog het meest belangrijke wat je wilt weten: wanneer gaan ze weer weg en hoe zijn ze te behandelen?

Wat zijn aambeien
Een aambei is simpel gezegd een verslapt bloedvat in je anus, en zien eruit als ronde bolletjes die rood of paars van kleur zijn. Er zijn twee typen aambeien, aambeien die binnen in je anus zitten (die zie je dus vanaf de buitenkant niet), en aambeien die je aan de buitenkant wel ziet zitten. Wanneer je naar de wc gaat omdat je aandrang hebt, heeft je ontlasting minder ruimte om te passeren, en gaan de aambeien vaak bloeden. De huid is daar dunner, omdat de bloedvaten verslapt zijn, waardoor een beetje druk er al voor kan zorgen dat het adertje kapot gaat. Dit is niet erg.

Zwangere en pas bevallen vrouwen hebben vaker last van aambeien
Vrouwen die zwanger of net bevallen zijn hebben veel vaker last van aambeien dan andere mensen. Dit wordt veroorzaakt omdat tijdens je zwangerschap veelvuldig het hormoon progesteron wordt aangemaakt, wat er onder andere voor zorgt datje darmen en je anus minder sterk zijn. Wanneer je tijdens je bevalling gaat persen, kunnen aambeien ontstaan door de toegenomen druk op de anus. Als er al aambeien aanwezig waren, zullen deze erger worden dan voor je bevalling. Ongeveer 7 op de 10 vrouwen heeft na de bevalling last van aambeien.

Symptomen en klachten van aambeien
Aambeien zijn medisch gezien niet erg, maar kunnen wel veel ongemak veroorzaken bij de persoon die er last van heeft. De aambeien geven vaak een drukkend en pijnlijk gevoel en soms kunnen ze ook jeuken. Elke vrouw ervaart de hoeveelheid en pijn anders. Sommige vrouwen voelen bijna niets, maar andere dames vinden het erg pijnlijk tijdens het zitten of lopen, zeker tijdens de eerste dagen na de bevalling. Sommige vrouwen die net bevallen zijn, vinden de aambeien in de week na de bevalling veel pijnlijker dan eventuele hechtingen.

Aambeien na de bevalling
De bloedvaten en weefsels rond de anus zijn gevoelig voor druk. Deze zwellichamen vullen zich op het moment dat je gaat poepen met bloed om de ontlasting beter te laten ontsnappen. De zwellichamen keren na het wc-bezoek weer terug in hun oorspronkelijke staat. Wanneer ze, zoals tijdens de bevalling, te veel druk te verduren krijgen, kunnen ze uitrekken en geïrriteerd raken. Dit uitrekken en geïrriteerd raken veroorzaakt aambeien.

Herstel van aambeien na de bevalling
Wanneer je tijdens je bevalling aambeien hebt opgelopen, kan het herstel lang duren, zeker wanneer de aambeien erg groot zijn.

Tips om de klachten te verminderen
Heb je na je bevalling last van aambeien? Met deze tips kan je de klachten verminderen of zelfs helemaal weg krijgen!

– Geef altijd aan je verloskundige/gynaecoloog of kraamverzorgende door dat je last hebt  van aambeien, of als je denkt dat je aambeien hebt. Er kan dan gekeken worden of je er inderdaad last van hebt, en kan er eventueel een zalfje voorgeschreven worden om de aambeien te doen slinken, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

– Zorg dat je poep niet te hard wordt. Dit kan je doen door veel vezels te eten, voldoende vocht binnen te krijgen en door direct naar de wc te gaan als je aandrang hebt. Ga het poepen niet uitstellen, want dan wordt de ontlasting alleen maar harder en kan het poepen pijnlijk worden.
Als je gaat poepen, probeer dan niet te persen. Laat de poep gewoon komen.

– Veel (lichaams)beweging zorgt er ook voor dat je ontlasting wat dunner en soepeler wordt. Ondanks dat je last hebt van aambeien en eventuele hechtingen na je bevalling, is het goed om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Hierbij is het niet nodig om minimaal een half uur buiten op straat te wandelen. Gewoon heen en weer wandelen in je woning is ook voldoende.

– Er zijn verschillende soorten aambeienzalf te koop. Vooral ‘Curanol’ werkt zeer goed bij vrouwen die net bevallen zijn. Je hoeft hiervoor geen recept te hebben en je kan het gewoon bij de apotheek kopen. Curanol zorgt ervoor dat de aambeien kleiner worden of zelfs weggaan. Het medicijn is ook prima te gebruiken als je borstvoeding geeft.

– Heb je veel last van je aambeien kan je een paracetamol innemen. Twijfel je of dit kan, vraag dan even aan je kraamverzorgster, verloskundige of gynaecoloog of het echt geen kwaad kan.

– Leg een washandje met ijsklontjes erin tegen je anus. Door de kou slinken ze iets en ook werkt de kou verdovend.

– Ga nooit op een ‘zwembandje’ zitten. Op het moment zelf zal een zwembandje wel verlichting geven aan de klachten, maar op den duur worden de aambeien alleen maar groter en wordt de pijn dus ook erger.

– Hou de aambeien goed schoon. Omdat de billen afvegen pijnlijk kan zijn, is het beter om ze minimaal 1 keer per dag schoon te maken met lauw water onder de douche.

– Het maandverband dat je gebruikt voor het  vloeien na de bevalling, kan pijnlijk schuren over je aambeien. Ga daarom ’s nachts zonder ondergoed in bed liggen, en met je blote billen op een kraammatje. Kraammatjes zitten standaard in je kraampakket.

Wanneer ga je naar de huisarts
Als het meer dan een maand geleden is dat je bevallen bent, en je hebt nog steeds aambeien, is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen. Ga in elk geval even naar de huisarts en bespreek je probleem. Je hoeft je hier niet voor te schamen, want in de huisartsenpraktijk komen dagelijks mensen met aambeien op doktersbezoek.  In overleg met jou bekijkt de huisarts of er behandeling van de aambeien nodig is, en welke behandeling dit dan zou zijn.

Plaats een reactie