Help ik heb last van mieren in huis of tuin!

Heb je veel mieren in de tuin of in je huis? Dan kan dat erg vervelend zijn. Je hebt geen idee hoe je er vanaf moet komen en daarom ben je op zoek naar tips. In dit artikel geven we je tips hoe je van de mieren af kunt komen.

Mieren bestrijden, hoe pak je dat aan?

Mieren kunnen erg lastig zijn, maar het zijn zeker ook nuttige diertjes. Het belangrijkste is dat je er achter komt waar dat de mieren vandaan komen. Het nest van de mieren kan zich binnen bevinden, maar ook buiten. Het is van belang dat je je huis goed schoonhoudt. Alle rommel kun je het beste wegvegen, geen kruimels laten liggen en afval niet binnen laten staan maar doe het in de afgesloten (dichte) afvalbak. Vieze borden en glazen moet je niet in je huis laten staan, maar dien je schoon te maken. Laat de afwas niet lang op het aanrecht staan! Op deze manier kun je de mieren namelijk beter uit je huis houden. Ze hebben in elke geval dan geen reden om voor voedsel binnen te komen. Als je huisdieren hebt dan heb je voor hen wel eten (beperk dit tot de etenstijden en zet het overige eten weg) en drinken staan, daar kun je azijn met water omheen spuiten en zo komen de mieren niet in de buurt.

Tips om van mieren af te komen

Zie je een mier? Dan is de kans groot dat er meer mieren zijn. Mieren laten vaak een spoor achter en dit kunnen de andere mieren dan volgen. Je moet dus niet alleen de mieren die je ziet verwijderen, dit is namelijk niet voldoende. Het beste kun je water met azijn sprayen waar je de mieren hebt gezien en dit zal voorkomen dat de mieren hier weer komen.

Veel mensen die mieren zien gaan er meteen op staan. Dit zijn vaak de verkennende mieren. Zij nemen eten mee terug naar de kolonie. Als je deze kwijtraakt, dan heb je een grote kans dat de hele kolonie zal gaan.

Als je er achter bent gekomen waar de mieren op afkomen kun je ze nog beter bestrijden. Je kunt gebruik maken van mierenlokdoosjes. Veel mieren nemen de inhoud mee naar het nest en dan wordt het hele nest bestreden.

Soms is het beter dat je zelf op zoek gaat naar het mierennest. Mieren bevinden zich vaak op vochtige plaatsen (bij een vloerbedekking of bij een dak lekkage). Mocht je waterschade hebben bekijk dan die plaatsen grondig om te zien of zich daar mierennesten bevinden. Als je het nest hebt gevonden dan kun je dit inspuiten met insecticide dat bifenthrin, permethrine of deltamethrin bevat. De lekkage moet ook altijd gemaakt worden!

Je kunt ook een mierennest net buiten de deur hebben. De dieren komen dan gewoon naar binnen wanneer je de deur open hebt staan en dan komen ze op zoetigheid af bijvoorbeeld of op kruimels van brood die er nog liggen. Het is daarom belangrijk dat je alles netjes opruimt en zorgt dat het schoon is, zodat mieren geen reden hebben om naar binnen te komen.

Mieren komen af op zoetigheid. Als je in de zomermaanden in de keuken fruit laat liggen of een glas ranja laat staan, dan zul je zien dat er veel sneller mieren zijn. De mieren ruiken dit en komen naar binnen en beginnen zich te voeden. Binnen korte tijd kan het hele glas vol mieren zitten en dan kun je het gemakkelijk onder kraan houden zodat deze mieren er niet meer zijn, maar er zijn er altijd meer. Let daarom goed op waar ze vandaan komen en zorg dat je geen zoetigheid laat staan in de keuken, op de grond of buiten.

De meeste mensen gebruiken lokdoosjes en deze kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Dit zal er voor zorgen dat de mieren de stof, die in de doosjes zit, meenemen naar het nest en dan roeien ze zichzelf uit. Je kunt dit goed in de gaten houden, want als je de mieren na een paar dagen niet meer zit dan weet je dat het is gelukt, maar houd het nog even goed in de gaten. Mieren die niet binnen zitten hoef je niet te bestrijden, mieren zijn namelijk heel bedrijvige diertjes verdiep je daar eens in en de overlast zul je als minder erg ervaren als je meer weet over de mier.

Plaats een reactie