Gemeenten bezuinigen te veel op huishoudelijke hulp

Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat hulpbehoevenden hun hulp verliezen zonder gedegen onderzoek. Andere gemeenten sluiten ouderen boven het minimum of met spaargeld uit van hulp. Gemeenten bezuinigen door onduidelijkheid van de nieuwe wetgeving over huishoudelijke hulp meer dan was beoogd bij het overhevelen van verantwoordelijkheden door het Rijk.

Huishoudelijke hulp moet altijd beschikbaar zijn voor mensen die dat nodig hebben, ongeacht hun financiële situatie. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn stelt dat het niet kan liggen aan de onduidelijkheid van de regels. Deze zijn helder genoeg!

De gemeenten die de vergoeding voor schoonmaakhulp (grotendeels) schrappen zeggen dat het Rijk de gemeenten 40 procent minder budget geeft voor deze hulp.  ,,Dat is conform de wet, anders had het Rijk niet zo kunnen bezuinigen.”

Plaats een reactie