60 procent minder jongeren in de jeugdzorg

Het vergelijken van cijfers is volgens het CBS echter moeilijk, omdat er voor 2011 en 2012 alleen jaarcijfers beschikbaar zijn. De cijfers:
233.000 jongeren kregen in de eerste drie maanden van dit jaar jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die deze vrijdag werden gepubliceerd.

De meeste van de jongeren, 85 procent, kregen jeugdhulp. Daarbij valt te denken aan hulp bij psychische problemen, gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of opvoedingsproblemen. In de jeugdzorg zitten zo’n 140.000 jongens en 93.000 meisjes. Sinds januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het leveren van jeugdzorg.

De meeste jeugdhulp is geleverd aan kinderen die op de basisschool zitten, namelijk 108.000 kinderen tussen de vier en elf jaar. Van de jongeren in de jeugdbescherming, vooral tieners, werden de meesten onder toezicht geplaatst, hoewel het aantal jongeren met voogdij ook licht is toegenomen. De meeste maatregelen van jeugdbescherming duren een jaar of langer.

Zo’n 7400 jongeren zaten in de jeugdreclassering, omdat ze verdacht werden van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Iets meer dan een kwart van hen krijgt ook gedwongen jeugdhulp.

jeugdhulp2015

Bron: AD

 

Plaats een reactie