10 vragen over babyvoeding

Als moeder of vader wil je zo goed mogelijk voor je baby zorgen. Dat houdt ook in dat je de beste voeding voor je kindje wilt hebben. Met de juiste voeding krijgt jouw baby namelijk alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft en kun je gezondheidsklachten verhelpen. Hieronder vind je een lijst met de 10 meest gestelde vragen (én antwoorden) over babyvoeding.

Wanneer is mijn baby toe aan bijvoeding
Wanneer je kindje zes maanden oud is, heeft hij vaste voeding nodig naast de borstvoeding of flesvoeding die hij/zij vanaf de geboorte al kreeg. In de eerste zes maanden van het leven heeft je baby dus nog geen extra voedingsstoffen nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Heb je het idee dat je kindje al eerder toe is aan vaste voeding? Dat zou heel goed mogelijk zijn. Dit herken je bijvoorbeeld aan het maken van smakkende geluidjes. Om voor de leeftijd van zes maanden te starten met vaste voeding kan je het beste advies vragen aan het consultatiebureau. Zij kunnen je precies vertellen welke voedingsstoffen je baby al mag hebben.

Kan fruit vervangen worden door groente?
Hier kan een simpel antwoord op gegeven worden: nee. Groenten en fruit bevatten namelijk verschillende voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om zowel groente en fruit te geven, zodat je kindje alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Houdt je kindje niet zo veel van fruit? Dan kan je wel iets minder fruit geven en wat meer groenten (andersom kan natuurlijk ook). Maar blijf wel gewoon fruit aanbieden.

Kan groente/fruit vervangen worden door groentesap/fruitsap of een smoothie?
Ook hier kan een simpel antwoord gegeven worden: nee. Groentesap, fruitsap en smoothies bevatten vaak minder voedingsstoffen. Er zitten minder vezels en vitamine C in sapjes en smoothies, dan wanneer je het fruit of groente vers zou geven. Af en toe een keer een smoothie of sapje geven kan natuurlijk nooit kwaad, maar geef daarnaast wel gewoon een stuk fruit of groente.

Kan ik groentehapjes en fruithapjes voor mijn baby bewaren?
Ja, dat is heel goed mogelijk. Wanneer je zelf babyvoeding maakt, is het wel belangrijk hygiënisch te werk te gaan. Kleine kindjes zijn veel gevoeliger voor voedselinfecties dan volwassenen, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig werkt. Gebruik altijd schone en verse producten voor het maken van fruit- en/of groentehapjes, was de producten goed en gebruik bij het klaarmaken hiervan schone materialen.

Wanneer je meerdere porties in één keer wilt maken, zet dit dan zo snel mogelijk afgedekt in een bakje in de koelkast. In de koelkast is een vers gemaakt groente- of fruithapje maximaal 48 uur houdbaar. Zet je het in de vriezer, dan kan je het drie maanden bewaren (ingevroren bij -18 graden).

Mijn baby huilt veel en slaapt slecht. Komt het door de voeding?
Het zou kunnen, maar voeding hoeft niet altijd de oorzaak te zijn als je baby veel huilt en slecht slaapt. Een baby van een paar weken oud huilt zo’n twee uur per dag, wanneer je kindje vier maanden oud is, is het huilen doorgaans over. Honger kan een oorzaak zijn van huilen, maar als moeder weet je al snel of je kindje huilt door de honger of dat er wat anders aan de hand is.

Om te kijken of je kleintje voldoende voeding binnen krijgt, hoef je alleen maar naar het verloop van gewicht en lengte te kijken. Dit wordt bij elk bezoek aan het consultatiebureau gemeten. Vertoont de toename in lengte en gewicht een regelmatige lijn, dan is er geen rede om aan te nemen dat je baby honger heeft.

Niet alleen de “honger-factor” kan ervoor zorgen dat je kindje huilt. Soms kan je baby wat allergisch zijn voor een bepaald type voeding, en moeders zien dit dan ook vaak als oorzaak van huilen en slecht slapen. Toch moet je niet zomaar op een ander soort voeding overgaan. Eerst moet je andere oorzaken uitsluiten. Heeft je baby niet  toevallig een vieze luier, is hij niet (over-)vermoeid, is hij onrustig, heeft hij te veel prikkels gehad die dag, zit er een boertje in de weg, enzovoort. Wanneer je twijfelt of het toch aan de voeding ligt, kan je het beste contact opnemen met het consultatiebureau of je huisarts. Beiden kunnen je goed advies geven om je kindje beter te helpen met slapen. Ook kunnen zij beter bekijken of je kindje aangepaste voeding nodig heeft.

Mag mijn baby venkelthee, anijsthee of rooibosthee drinken?
Venkelthee en anijsthee kan je beter niet aan je baby geven. Ook rooibosthee is niet echt slim om aan je kindje te geven. Venkelthee en anijsthee worden vaak gebruikt tegen krampjes bij baby’s en als stimulans van melkproductie bij borstvoeding. De werking van deze producten is echter nooit (wetenschappelijk) aangetoond. Ook bestaan zorgen over de veiligheid van venkel en anijs. In venkel en anijs komt namelijk de stof estragol voor, deze stof is bij dieren schadelijk. Wanneer je deze twee producten normaal gebruikt, bijvoorbeeld in gerechten, is het geen probleem.

Wetenschappelijk onderzoek heeft nooit aangetoond dat rooibosthee positieve of negatieve effecten bij baby’s heeft. Toch kan je het beter niet geven.

Hoe herken ik klachten van voedselovergevoeligheid
Bij baby’s en kleine kinderen kan voedselovergevoeligheid zich op veel manieren uiten. Er kunnen huidklachten, maag/darmklachten en problemen aan de luchtwegen ontstaan. Zo kunnen er bultjes op de huid ontstaan, kan je kleine kindje hevige jeuk hebben, last van benauwdheid, slijm opgeven, hoesten, spugen, diarree hebben en (buik)krampjes. Ga bij één van deze klachten altijd naar de huisarts toe. Je huisarts kan bepalen of het hier gaat om voedselovergevoeligheid of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.

Melk vervangen bij een koemelkallergie
Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Wanneer je kindje een koemelkallergie heeft, mag je geen koemelk geven en ook geen flesvoeding op basis van koemelk. Wanneer je baby een koemelkallergie heeft, kan je het beste hypoallergene flesvoeding aan je baby geven. Andere dierlijke melksoorten, zoals van de geit, het paard of schaap, zijn geen goede alternatieven bij een koemelkallergie.

Als je kindje 12 maanden of ouder is, kan je sojamelk geven als vervanger van koemelk. Dit mag je echter nooit voor de eerste verjaardag aan een kindje geven, omdat er dan de kans bestaat dat hij/zij ook een allergie ontwikkelt voor sojamelk. Ga bij een koemelkallergie altijd langs bij de huisarts of het consultatiebureau, zij kunnen je optimaal adviseren.

Welke tussendoortjes zijn het best voor mijn baby of dreumes
Beperk het aantal tussendoortjes die je aan je baby of dreumes geeft, zodat hij/zij nog genoeg trek heeft in de maaltijden. Wanneer je toch een tussendoortje aan je kind wilt geven, kan je het beste kiezen voor fruit, volkorenbiscuitjes, soepstengel, rijstwafel, boterham of krentenbol.

Moet ik vitaminepillen aan mijn kind geven
Als je kind gevarieerd eet en ongeveer de hoeveelheid eet die bij zijn leeftijd hoort, dan hoef je geen vitaminepillen te geven. Dan krijgt hij namelijk voldoende vitaminen en mineralen binnen via zijn voeding. Toch hebben we hier een kanttekening, want kinderen tot vier jaar hebben meer vitamine D nodig dan de voeding kan leveren en het lichaam kan aanmaken.

Plaats een reactie