Gezond en blijvend afslanken

Personen die vetmassa wensen te verliezen doen er goed aan om eerst wat informatie op te zoeken. Het is wellicht de bedoeling om op een gezonde manier af te vallen en dan moet men rekening houden met bepaalde zaken. Sommige bronnen pretenderen dat het mogelijk is om 10 kilogram per maand af te vallen en hebben het bovendien over zogenaamde wonderproducten. Wat eiwitpoeder en andere producten kopen, een half uurtje sport per week en binnen x aantal maand is dat wasbordje zichtbaar. Het spreekt voor zich dat dergelijke bronnen niet tot doel hebben om waarachtige informatie te verspreiden. Deze zullen enkel en alleen producten promoten in de hoop dat er wordt gekocht en vervolgens wordt er dan verdiend door middel van een commissiestructuur. In volgend artikel gaan we dieper in op de verschillende domeinen indien men spreekt omtrent gezond en blijvend afslanken.

Alvorens het invoeren van meer lichaamsbeweging in het dagdagelijkse leven (zoals start to run), kan het handig zijn om een arts te raadplegen. Deze kan dan de algemene gezondheidstoestand eens overlopen. Deze persoon is gediplomeerd en kan zeker en vast objectief oordelen omtrent tal van zaken. Zeker personen met een te hoge BMI en/of met gezondheidsklachten doen er goed aan om een afspraak te maken.

strand

Algemeen: hoe val ik af?

Afslanken op zich is theoretisch gezien niet moeilijk. Dagdagelijks heeft het lichaam een zekere hoeveelheid energie nodig. De werking van het lichaam kost energie (basaal metabolisme) en bovendien levert men ook inspanningen (lichaamsbeweging doorheen de dag en extra sportsessies). Tel beiden op en men bekomt het onderhoud. Neemt men meer calorieën op dan dat het lichaam nodig heeft, dan komt er vetmassa en spiermassa (indien het spierweefsel wordt geprikkeld uiteraard) bij. Aan de andere kant is het ook zo dat men gewicht verliest indien er meer wordt verbruikt dan opgenomen. Dit kan men dus bewerkstelligen door meer te verbruiken (lichaamsbeweging) of iets minder/gezonder te eten om zo de calorie-inname te beperken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat men de opname van energie dusdanig beperkt zodat er sprake is van een crashdieet. Dergelijke diëten zijn ongezond voor lichaam en geest. We komen hier later op terug.

Bovenstaande is natuurlijk een simplistische voorstelling. Sommige personen komen nu eenmaal gemakkelijk bij en anderen hebben dan weer een rappere verbranding. Bij bepaalde personen is het zo dat er sprake is van een medische aandoening en zijn er problemen met de schildklier (een te trage of snelle werking bijvoorbeeld). Het theoretische gedeelte dient dus ook aangevuld te worden met wat leer uit de erfelijkheid. Hoe dan ook: al doende leert men en het kan nooit geen kwaad om onderstaande tips te volgen in de weg naar een gezonder leven.

Gezonde voeding

Bij afslanken denken vele personen meteen aan een dieet. Een zekere periode minder eten in de hoop om snel gewicht te verliezen. Dergelijke diëten noemt men ook crashdiëten en zijn geen positief gegeven. Men zal gewicht verliezen, maar na verloop van tijd hervalt men in oude gewoontes en het gewicht komt er – dankzij het jojo-effect – gegarandeerd terug bij. Het is beter om een gezonde voedingsstijl aan te leren en om bepaalde zaken in het huidig voedingspatroon aan te passen. Dit is geen tijdelijke oplossing, maar een mentaliteitswijziging waar men eigenlijk levenslang van profiteert. Enkele voorbeelden: (1) meer water drinken in plaats van frisdrank. Water vult de maag, werkt in op de stofwisseling en is een calorieloze dorstlesser – (2) proberen om minimaal twee maal per week vis te eten en zo min mogelijk rood vlees te consumeren. Dit rode vlees kan men vervangen door gezondere alternatieven (wit vlees of vis). – (3) Dagelijks 2 stukken fruit en 250 gram groenten eten. Ze zitten boordevol vitamines. Gematigdheid en variatie zijn de kernbegrippen. Het is absoluut geen zonde om zoetigheden te eten, maar doe dit met mate.

pasta

Duursporten

Een prima manier om calorieën te verbranden is middels duursporten. Gedurende deze sporten schiet de hartslag de hoogte in en verbruikt het lichaam meer energie dan normaal. Een uurtje hardlopen staat ongeveer gelijk aan 500 calorieën (hangt uiteraard af van geslacht, niveau, tempo en dergelijke). Drie maal per week 45 minuutjes sporten is gezond voor lichaam en geest. Niet enkel voor personen die wat wensen af te slanken is een sportsessie op frequente basis gezond, maar eigenlijk voor iedereen. Mentaal gezien is er sprake van onder meer een groter zelfvertrouwen, minder kans op een depressie en stress, een beter humeur en een beter psychologisch evenwicht. De lichamelijke voordelen zijn ook niet min: minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, osteoporose en kanker. Een betere darmwerking en uithouding en ook minder rugklachten. Dit is slechts een kleine selectie uit vele voordelen. Hoe men het ook bekijkt: geen redenen om niet aan sport te doen.

Krachttraining

Duursporten zoals lopen en fietsen mogen dan wel de belangrijkste soort lichaamsbeweging zijn tijdens het afslanken, toch is ook krachttraining van belang. Het basaal metabolisme hangt onder meer af van de hoeveelheid spiermassa het lichaam bezit. Spiermassa is – in tegenstelling tot vetweefsel – actief weefsel en heeft gedurende de dag energie nodig (verbruikt calorieën). Een lichaam met een hoger percentage spiermassa toont ook steviger en het is goed voor de moraal om langzaamaan de biceps te zien groeien. Met andere woorden: naast de duursporten is het zeker een aanrader om af en toe een gym binnen te stappen om er aan krachttraining te doen. Het zorgt voor de nodig afwisseling en tevens is helpt het bij de calorieverbranding.

kracht

Wel moet men opmerken dat het in principe niet mogelijk is om tijdens het afslanken spiermassa te kweken. Er zijn namelijk tegenstrijdige belangen. Indien men wenst af te slanken moet het lichaam als het ware krimpen en is het nodig om minder energie op te nemen dan nodig. Bij het kweken van spiermassa is net het tegengestelde mogelijk: groeien en dus meer energie opnemen dan nodig. Krachttraining gedurende het afslanken kan dan helpen bij het onderhouden van de huidige spiermassa (want tijdens duursporten verbrandt men ook een klein deel spiermassa en net dit moet men voorkomen). Concluderend kunnen we dus stellen dat krachttraining uitermate interessant is – niet enkel voor het bouwen van een gespierd lichaam, maar ook voor het behouden van de spiermassa tijdens het afslanken.

Hoe zit het met hulpmiddelen?

De beste hulpmiddelen die je kunt aanschaffen zijn toestellen die effectief worden gebruikt. We denken dan aan een loopband of aan gewichten om thuis oefeningen te doen. Zaken zoals eiwitpoeder en speciale maaltijden van bepaalde aanbieders zijn geen wondermiddelen en zullen enkel en alleen een positieve invloed hebben indien het goed zit met de andere zaken. Mentaal gezien kunnen dergelijke zaken wel een positieve invloed hebben, maar veelal weegt dit niet op tegen de gevraagde prijs.

Conclusie

De beste manier om gezond en blijvend af te slanken – en om een evenwichtig leven te leiden – is door enerzijds gevarieerd en gezond te eten en anderzijds door te bewegen. De voordelen van sport kan men niet op één hand tellen, zowel mentaal als lichamelijk gezien. Het is geen kwestie van ingrijpende veranderingen en na jaren van inactiviteit is het niet de bedoeling om plots, uit het niets, 10 kilometer per dag te gaan wandelen. De gezonde levensstijl dient stap per stap geïntroduceerd te worden in het dagdagelijkse leven. Neem de tips in het artikel eens door en voor je het weet is er sprake van meer zelfvertrouwen en een groter genot in het algemeen.

Plaats een reactie