Effecten stoppen met roken

Hoe eerder je stopt, hoe lager het risico op overlijden

Rokers opgelet! Jullie wisten natuurlijk al dat stoppen met roken beter voor je is, maar doe dat zo snel als mogelijk. Als je er snel bij bent, dan heeft dat daadwerkelijk een groot effect op de kans van overlijden. Een Engelse studie heeft de feiten op een rijtje gezet en kwam tot de conclusie dat de rokende die in de periode van 1900 tot 1930 is geboren, om en nabij de tien jaar eerder overlijd dan mannen die nog nooit gerookt hebben. Heftige cijfers, maar er is iets aan te doen. Stop voor je zestigste met roken, dan verleng je het leven met drie jaar. Doe je dit voor je vijftigste dan zou je zomaar zes jaar langer kunnen leven. Stoppen voor je veertigste? Dan leef je negen jaar langer. Een aantal factoren spelen duidelijk mee bij het risico van overlijden, dan moet je denken aan de diepte waarmee in je inhaleert, het aantal sigaretten dat je rookt en hoelang je dat doet. Al met al is het dus ten alle tijden beter om te stoppen met roken.

Stoppen met roken: je merkt het direct! 

Wanneer je besluit om te stoppen met roken, goed bezig, dan zal je dat direct merken. Bijvoorbeeld je bloeddruk en de hartslag, die dalen vrijwel meteen. Twaalf uur later voel je jezelf al stukken beter, dat komt door het niveau van de koolstofmonoxide, die kruipt langzaam weer naar het normale niveau. Heel belangrijk zijn natuurlijk de longen en je bloedsomloop, die verbeteren rond de twee en twaalf weken in. Ook vervelend is de rokershoest, die kan na een maand of negen al compleet verdwenen zijn. Als een roker daadwerkelijk doorzet met het stoppen, dan duurt het ongeveer een jaar voordat het hoge risico op hartziekten is gehalveerd. Wanneer je rookt bestaat er ook nog de kans op een beroerte, die kans is afgenomen na vijf jaar. De hoge kans op longkanker, die is na tien jaar gehalveerd. Het duurt vijftien jaar wanneer een roker weer hetzelfde risico heeft als een niet-roker. Stoppen dus, hoe sneller, hoe beter!

 

 

Plaats een reactie