Buprenorphine

Misschien heb jij wel eens het stofje RX6029 ingenomen, oftewel Buprenorphine. De moeilijke naam werd al snel vervangen door een naam dat beter op de tong ligt. In 1959 begon een onderzoek, wat uiteindelijk er toe leiden dat in 1969 Buprenorphine op de markt kwam. In eerste instantie zou het gebruikt worden als vervanger voor morfine. Buprenorphine zou een minder verslavende werking hebben, het was niet de eerste keer dat er geprobeerd werd om een ‘beter’ alternatief op de markt te brengen.

Negen jaar later werd het dan ook daadwerkelijk voor de eerste keer gebruikt, bij ernstige pijn. De ontwikkelaars van Buprenorphine hadden uiteindelijk toch gelijk, het stofje is minder verslavend. Toch zijn er mensen die niet meer zonder de drug kunnen. Het is inderdaad beter dan morfine, maar je kan het stofje beter ontlopen. Tenminste, als dat tot de mogelijkheden behoort.

De afhankelijkheidsscore van deze drug is 1,64.

Werking:

Buprenorphine staat niet bij veel mensen bekend als een drug. Mocht je deze stof als medicatie zien, dan is het oppassen geblazen. Zeker op de lange termijn kan het veel schade veroorzaken. Buprenorphine is een opiaat en behoort daardoor tot de categorie van heroïne. De verdovende werking wordt als prettig ervaren, maar het verstoort het balans in je hoofd. Dat is nooit een goed teken.

Desalniettemin is en blijft het een prima pijnstiller. Er zijn stofje in omloop die stukken gevaarlijker zijn, maar alsnog moet je ermee uitkijken. Een verslaving is een verslaving.

Plaats een reactie