Vakbonden luid alarmklok over bezuinigingen op de zorg

De regering is vandaag opgeroepen om ,,de afbraak van de zorg” te stoppen door de vakbonden FNV en CNV.  De petitie ‘Red de Zorg’ is inmiddels 100.000 keer ondertekend en wordt ondersteund door duizenden schrijnende verhalen van zorgmedewerkers.
,,Volle aanrechten, vervuiling, ongedierte, een greep uit de duizenden verhalen van zorgmedewerkers. Ik schaam me dat onze ouderen zo hun laatste fase door moeten,” meldt een werknemer. De verhalen geven een beeld van wat er misgaat in de langdurige zorg, die per 1 januari van dit jaar grotendeels is overgeheveld naar gemeenten en zorgverzekeraars. De vakbonden bieden vandaag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer een zwartboek aan over de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg.

Werkdruk

In de verpleeghuizen gaat het niet veel beter sinds de bezuinigingen op de zorg per 1 januari. Bijna 40 procent van de medewerkers meldt overbelast te zijn, doordat ze hetzelfde werk met minder mensen moeten doen en bedolven worden onder administratie: ,,Na mijn avonddienst heb ik geen rondje kunnen lopen om alles te checken; ik ga met een vreselijk gevoel naar huis en denk ‘als alles maar goed gaat’,” meldt een bezorgde werknemer.
De zorg in instellingen wordt tot de hoogstnoodzakelijke beperkt, dus is er nauwelijks tijd voor praatjes en activiteiten, vertelt personeel. ,,Ik ren mij de blubber en ik red het niet. Eén bewoner moet vaak huilen, ik heb geen tijd meer om haar te troosten zoals vroeger, dus laat ik haar maar zitten. Dat breekt mijn hart! En naar buiten gaan is er al helemaal niet bij.”

Mantelzorgers

Mantelzorgers en vrijwilligers zouden de gaten moeten dichten, maar dat is een stuk minder ideaal dan het kabinet denkt, leert de praktijk volgens de bonden. Naasten van chronisch zieken zijn overbelast en vrijwilligers worden ingeschakeld voor zorgtaken die eigenlijk door een professional moeten worden gedaan. De vakbonden willen dat banen in de zorg weer ‘serieus worden genomen’. Dus niet gedwongen uren inleveren en korten op salaris zoals nu gebeurt.

Bron AD.nl

Plaats een reactie