Mijn baby heeft moeite met slapen !

Wanneer jouw kindje net is geboren, heeft hij nog geen dag- en nachtritme. Zowel voor je kindje als voor jou, is het erg belangrijk dat je na een aantal weken een vast bedritueel inbouwt. Zo ontstaat er regelmaat, en leert je kindje dat hij of zij op bepaalde tijden rust krijgt en kan slapen. Wel zo fijn voor je kindje omdat hij weet waar hij aan toe is, en voor jou is het natuurlijk ook fijn om regelmaat in je leven te hebben als je weet wanneer je kindje wakker is en wanneer hij slaapt.

Het ritme van een pasgeboren baby
Een pasgeboren baby heeft een slaapritme, waarbij de periodes van slaap tussen de 5 minuten en 3 uur duren. Hoeveel slaap jouw kindje nodig heeft, hangt van veel dingen af. Elke baby is anders. Het ene kindje heeft veel slaap nodig, terwijl het andere kind al vanaf dag één regelmatig wakker is. Ook is het zo dat actieve baby’s in verhouding minder slaap nodig hebben dan rustige baby’s.

Daarnaast reageren alle baby’s in de nachtelijke uren ook anders. Waar de ene baby alleen wat pruttelt als hij wakker is, en zelf weer snel in slaap valt, zal de andere baby alles uit de kast halen om duidelijk te maken dat hij wakker is, en niet meer in slaap kan vallen.

Het belang van een bedritueel voor je baby
Een bedritueel helpt om je baby beter en rustiger in slaap te laten vallen. Het bedritueel hoeft zeker bij een klein kind niet lang te duren. Je start als eerste door je kind op een vaste tijd naar bed te brengen, bijvoorbeeld 19.00 uur ’s avonds. Daarna maak je een overgang van de dag naar de nacht. Je kan je kind in bad doen, pyjama aantrekken en slaapzak aan. Een liedje zingen, speentje geven en een kusje geven behoren ook tot de mogelijkheden van een bedritueel.

Welke dingen je toevoegt aan het bedritueel, moet je helemaal zelf uitmaken. De ene ouder kiest ervoor om een boekje voor te lezen, kusje te geven en de kamer uit te lopen. Andere ouders kiezen er juist misschien voor om nog een kwartiertje knuffelen in te plannen, en het zingen van een liedje.

Het bedritueel behoort elke avond hetzelfde te zijn, zodat jouw kindje precies weet wat er komen gaat. Dit geeft hem of haar rust, en zal hem/haar helpen om beter en sneller in slaap te vallen. Ook wanneer je kindje ergens anders slaapt, of gaat logeren, is het bedritueel erg belangrijk.

Tips om je baby te helpen met slapen
Met onderstaande tips kan je je kindje helpen om beter en sneller in slaap te vallen.
– Pasgeboren baby’s hebben nog geen biologische klok die hen vertelt of het dag of nacht is. Help je baby om dit ritme te ontwikkelen door overdag voor licht in huis te zorgen. ’s Nachts moet het huis donker zijn en is het belangrijk dat je zachtjes praat en tijdens het geven van een fles en het verschonen geen spelletjes te gaan doen.

– Baby’s leren erg veel. Om bij te komen, is rust erg belangrijk. Beperk daarom de kraamvisite (geen 10 bezoekjes op één dag), ga niet de hele dag met je kindje op pad en vermijd harde geluiden of fel licht.

– Slaapt jouw kindje overdag goed? Dan gaat het slapen ’s nachts ook veel beter. Het is dus belangrijk dat je overdag zorgt dat je kleintje voldoende slaapt. Is je kindje moe, leg hem dan gewoon in bed, ook al is het nog geen bedtijd.

– Ga overdag niet op je tenen lopen en fluisteren om je baby niet wakker te maken. Leer hem te slapen met achtergrondgeluiden.

– Wanneer je baby moeite heeft om in slaap te vallen, kan je een bad product aanschaffen met kamille- of lavendel erin verwerkt. Kamille en lavendel zijn namelijk rustgevende producten, die je baby kunnen helpen om in slaap te vallen.

– Geef de laatste voeding van je kindje zo laat mogelijk.

– Leg je baby wakker in bed, zo leer je hem zelf in slaap te vallen.

– Als je baby wakker wordt, is het slim om je kindje niet bij elk geluidje uit bed te halen (zeker ’s nachts!).

– ’s Nachts is rust erg belangrijk. Wordt je kleintje ’s nachts wakker en is een schone luier niet noodzakelijk? Sla dit dan over. Doe liever een schemerlampje aan dan de felle lamp aan het plafond.

Plaats een reactie