Biologische babyvoeding, is dit ook echt beter?

Het is eigenlijk best logisch als we spreken over biologische babyvoeding. Iedere ouder wilt namelijk het beste voor zijn of haar kindje. Toch zijn de meningen van wetenschappers verdeeld of biologische voeding ook daadwerkelijk een gezonder kind ‘oplevert’. Gezondheid is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Niet alleen de voeding leidt tot een goede gezondheid, maar ook beweging, woonomgeving en andere factoren spelen mee.

Naast de standaard biologische voeding die verkrijgbaar is, bestaat er ook biologisch-dynamische voeding. Dit is biologische voeding dat zelfs nóg een stapje verder gaat. Er worden nog hogere eisen gesteld aan dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. In dit artikel lees je een aantal feiten over biologisch-dynamische voeding.

Geen bestrijdingsmiddelen
Biologische groenten en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen. Biologisch-dynamische groenten en fruit bevatten meer mineralen, vitaminen, antioxidanten en bio actieve stoffen dan gemiddeld.

Meer gunstige vetzuren in de borstvoeding
Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat moeders die tijdens de lactatieperiode (de periode dat zij borstvoeding aan hun baby geven) biologisch-dynamische zuivel gebruiken, opvallend méér gunstige vetzuren (rumenzuur, trans-vacceenzuur e.d.) in hun moedermelk hebben. Ook bevat deze moedermelk minder ongunstige transvetzuren (o.a. elaïdinezuur), dan wanneer zij gewone (niet-biologische) zuivel gebruiken.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.

Minder eczeem door biologische zuivelproducten
In 2008 heeft onderzoek uitgewezen dat kinderen van 2 jaar tot zo’n 30% minder last hebben van eczeem, wanneer zij biologische zuivelproducten gebruiken (in plaats van gangbare, niet-biologische zuivelproducten).

Biologisch vlees is diervriendelijker en gezonder
Biologisch vlees is sowieso diervriendelijker dan niet-biologisch vlees. Maar biologisch vlees heeft daarna nog een paar goede eigenschappen: het is namelijk vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Als een dier tijdens zijn leven antibiotica heeft gekregen, mag het vlees niet meer verkocht worden als biologisch.
Ook niet onbelangrijk is dat dieren voor de biologische vleesindustrie geen genetisch gemodificeerde soja- of maïssoorten in de voeding hebben. De dieren staan bovendien minder vaak bloot aan stress, wat ervoor zorgt dat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau blijft (er komen dus geen groei- en stresshormonen in het vlees terecht).

Plaats een reactie