Bescherm je kind tegen meeroken

Als je je baby of kind wilt beschermen tegen meeroken, doe je dit het beste door te zorgen voor een geheel rookvrij huis. Rook daarom altijd buiten, dit geldt ook voor de visite. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje niet bij andere mensen in de rook zit.

Lukt het niet om je huis rookvrij te houden? Hoe kan je er dan voor zorgen dat je je kindje toch nog iets kan beschermen tegen meeroken? In dit artikel lees je een aantal tips om het meeroken van je baby te beperken.

Rook niet in de slaapkamer en andere belangrijke ruimtes
Als je wilt voorkomen dat jouw kindje meerookt, is het belangrijk dat de lucht schoon blijft in de slaapkamer van je kindje, en ook in de ruimtes waar je kindje het grootste deel van de dag verblijft. Dit spreekt over het algemeen voor zich, maar soms is dit toch nog moeilijk te realiseren wanneer er in een huis gerookt wordt.

Rook nooit op de slaapkamer van je kindje, evenals in de woonkamer en andere ruimtes waar de baby vaak is. Zorg er ook voor dat de slaapkamerdeur altijd dicht zit, zodat rook niet naar de babykamer kan ‘waaien’.

Naast het feit dat meeroken erg slecht is voor je baby of kindje, kan dit ook een risicofactor op wiegendood zijn.

Rook niet als je kindje op schoot zit
Baby’s en kinderen zitten vaak bij jou of bij andere volwassenen op schoot. Wanneer het kind bij iemand op schoot zit die aan het roken is, krijgt je kindje door de korte afstand extra veel rook binnen. Naast het feit dat de ingeademde rook schadelijk is, is er nog een punt waar je erg op moet letten. Omdat baby’s en kleine kinderen onverwachte bewegingen maken, bestaat er de kans dat ze de brandende sigaret aanraken, wat brandwonden veroorzaakt.

Meeroken in de auto
In een kleine afgesloten ruimte, zoals een auto, hopen de schadelijke stoffen van het roken zich sneller op dan in een grote ruimte. Rook dus nooit in de auto, zelfs niet als er op dat moment geen kind aanwezig is in de auto.

De meeste autoritjes zijn kort, waardoor roken niet eens noodzakelijk is. Moet je toch een langere autorit maken en heb je zin om te roken? Stop dan bij een benzinestation of parkeerplaats langs de weg en rook dan buiten op de parkeerplaats je sigaret.

Plaats een reactie