Voor minder Nederlanders zorgtoeslag in 2015

Een half miljoen minder Nederlanders zullen in 2015 recht hebben op zorgtoeslag. Wegens het mislukken van de huishoudentoeslag moet het kabinet bezuinigen.

Op het gebied van zorgtoeslag zit er voor een half miljoen Nederlanders een drastische wijziging aan te komen voor 2015. Dit omdat het kabinet een nieuw beleid gaat voeren. Bij dit beleid komt voorop te staan dat het kabinet minder toeslagen uit wil laten keren. Wanneer je als huishouden een brutosalaris hebt van rond de 2450 euro, dan ga je er op achteruit. Op dit moment ligt de zorgtoeslag voor een huishouden met een brutosalaris van 2450 euro op 450 euro per jaar, in 2015 zal dat 0 euro worden.

Nog maar 4,2 miljoen huishoudens hebben recht op zorgtoeslag in 2015

In 2012 hadden 6,1 miljoen huishoudens recht op zorgtoeslag, in 2015 zal dat worden terug gebracht naar 4,2 miljoen huishoudens. Het kabinet wil nu niet verder gaan verminderen, omdat er dan inkomenseffecten zouden ontstaan die onaanvaardbaar zijn, maar het is heel goed mogelijk dat dit nog wel gaat komen. De huishoudens met het aller laagste inkomen zullen meer zorgtoeslag ontvangen. Dat is van toepassing op Nederlanders die onder het wettelijk minimumloon verdienen. Dit wordt gedaan, omdat zij relatief veel geld kwijt zijn aan de maandelijkse zorgpremie en het verhoogde eigen risico (in 2015 zal dit 375 euro zijn). Wanneer de zorgverzekeraars hun premies bekend maken zal de hoogte van de zorgtoeslag voor 2015 worden vastgesteld.

Flinke bezuinigingen wegens mislukken huishoudentoeslag

Door het nieuwe beleid van het kabinet zal zij 125 miljoen euro besparen. In 2016 wil men nog eens een besparing bereiken van 400 miljoen euro. De reden dat het kabinet zo sterk aan het bezuinigen is geslagen is, omdat het haar niet gelukt is om alle toeslagen onder te brengen onder één huishoudentoeslag. In 2015 zal een aantal van maar liefst een half miljoen huishoudens hun recht op zorgtoeslag gaan verliezen en dat terwijl de zorgpremie omhoog gaat. Onlangs liet de DSW weten de maandelijkse zorgpremie gelijk te houden in 2015. Er gaat dit moment het gerucht dat sommige zorgverzekeraars de premie gaan verlagen, dat zou dan weer wel positief nieuws zijn.

In 2015 gaat de zorgpremie op jaarbasis met 114 euro omhoog. Dat betekent dat iedereen meer dan 1200 euro per jaar meer kwijt zal zijn aan de verplichte basisverzekering. Deze stijging kan eventueel nog lager uitvallen indien zorgverzekeraars zouden besluiten de zorgpremie te verlagen. De reserves bij de verzekeraars zijn op dit moment behoorlijk hoog, maar liefst een totaal van 4 miljard euro, hopelijk houden de verzekeraars dus de zorgpremie betaalbaar.

Plaats een reactie